СДВР: Считаме поведението на протестиращите от снощи като провокация към полицията

Считаме поведението на протестиращите от снощи за провокация към полицейските служители. Това каза на брифинг Тони Тодоров, зам.-началник на Отдел „Охранителна полиция“ в СДВР. Тодоров изнесе подробности за ситуацията на протестите в столицата и блокираните кръстовища, както и напрежението през цялата нощ с бус на инициативата "Системата ни убива".

Той призова за пореден път българската полиция да не бъде използвана като инструмент. 

„Вчера, както всеки ден, се проведе поредното нерегламентирано масово предприятие със сборен пункт фонтана пред Президентството. В Столична община бяха заявени и съгласувани протест и автошествие от Национална гражданска инициатива „Системата ни убива“ със сборен пункт бул. „Княз Александър Батенберг“ до град Банкя. Бус на „Системата ни убива“ след завършване на своето шествие към 22.20 часа се насочва към кръстовището на Софийски университет на бул. „Васил Левски“, след което бива спрян от полицейските служители за да се разбере накъде отива. Управляващите го са заявили, че искат да отидат на протеста“, обясни той. Ние пропускаме автомобили, носещи само консумативи на протестиращите, добави Тодоров.

„От всички посоки към пл. „Орлов мост“ движението е затворено, тъй като там има постоянно хора, както в палатките, така и извън тях. Инцидентът с буса се случи в тъмната част на денонощието, преценихме, че има наличието на много предпоставки, които биха довели най-малкото до някое пътнотранспортно произшествие или да бъде бутнат човек“, каза зам.-началникът на „Охранителна полиция“ в СДВР.

„Ние сме хората, които трябва да казват кой да влиза там и кой не. Още повече, позицията е принципна. Не сме правили компромис, няма да направим и занапред с допускането на превозни средства“, подчерта Тодоров. „Снощи беше предоставена възможност на управляващите буса, че той може да потегли в каквато и да е посока, различна от тази към пл. „Орлов мост“. Никой не задържа буса там на място“, уточни той.

И подчерта, че шествието да къщата на премиера Бойко Борисов в Банкя не е заявено изобщо, но протестиращи са допуснати дотам.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"