Сдружения за семейството срещу опасни поправки в Закона за закрила на детето

Две неправителствени организации, специализирани в защита на семейството, са изпратили в Народното събрание отрицателни становища по проект за промени в Закона за закрила на детето на ПП-ДБ. Както "Труд news" писа, Катя Панева, Ивайло Шотев, Даниел Лорер, Йордан Терзийски, Вяра Тодева и Ивайло Митковски предлагат забрана за смяна на пола на деца, но според експерти в предложенията е оставена вратичка за привидно медицински изключения.

"Терминът "необходимост" не е ясно дефиниран и оставя врата, отворена за широки интерпретации, които могат да позволят извършването на необратими медицински процедури на база субективни психологически състояния на детето, като например заявено намерение за самонараняване или самоубийство", посочват в становището си до парламента от Национално сдружение за закрила на българските деца и семейства. "Изключението за "сериозна опасност за живота или здравето" е прекалено общо и създава правен вакуум, който може да позволи извършването на интервенции за смяна на пола под предлог на защита на живота, дори когато това не е оправдано медицински в дългосрочен план", предупреждават от сдружението.

"Неяснота и липса на дефиниции за ключови термини като "необходимост" създават предпоставки за значителни злоупотреби и неправомерни интервенции върху деца", изтъкват в становището си до НС от сдружение Българският род обединен за децата (БРОД). "Законопроектът поставя под заплаха не само правата на децата, но и професионалната независимост на медицинските специалисти, като ги принуждава да вземат решения под натиск, а не въз основа на медицинските факти и етика", добавят от БРОД.

И двете неправителствени организации призовават депутатите да отхвърлят законопроекта още на първо четене и да работят по прецизни разпоредби в защита правата на децата.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"