Северна Корея взриви пътищата, свързващи я с Южна Корея (ВИДЕО)

Армията на Северна Корея унищожи няколко участъка от пътища, използвани някога за трансгранична търговия с Южна Корея във вторник, съобщи Сеул, публикувайки изображения на експлозии близо до границата. Това е последният епизод от нарастващото напрежение между двете Кореи.

"Северна Корея взриви части от пътищата северно от военната демаркационна линия", каза Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея, използвайки официалното име на междукорейската граница, пишe Agerpres, цитирайки AFP.

В отговор южнокорейските сили откриха огън на собствена територия, допълва институцията, без да дава подробности. Севернокорейските военни потвърдиха на 9 октомври, че "определено" ще прекъснат силно символичните пътища и железопътни линии, свързващи двете страни, като ще изградят "силни защитни структури" по границата. На практика границата между двете Кореи вече е напълно затворена. След края на войната през 1953 г. двата междукорейски пътя и двете железопътни линии са били отворени отново само по време на кратки периоди на разведряване, припомня Digi24.

Заплахите на Ким

През юни 2020 г. Северна Корея взриви междукорейски офис за връзка, открит през 2018 г., когато отношенията между Сеул и Пхенян преминаваха през един от тези краткотрайни моменти на напрежение на няколко километра северно от границата. Унищожаването на тези неизползвани пътища е допълнителна илюстрация на затягащата политика на севернокорейския лидер Ким Чен Ун спрямо Южна Корея, която той нарече "основен враг на страната си".

През януари 2024 г. Ким нареди разпускането на всички институции, отговорни за отношенията със Сеул и проектите относно обединението на Корея, като заплаши да започне война за всяко нарушение на неговата територия "дори с 0,001 милиметра".

Отношенията между двете Кореи се влошиха значително, откакто консервативният президент Юн Сук Йол дойде на власт в Сеул през 2022 г., привърженик на твърда политика към Севера и укрепване на военния съюз със САЩ и Япония. Тримата съюзници редовно провеждат съвместни военни учения, които Пхенян разглежда като генерални репетиции за нахлуване в Севера.

Пропаганда през границата

Според севернокорейските държавни медии Ким Чен Ун е председателствал среща на висшите военни на страната в понеделник и е определил линиите на "незабавни военни действия". Срещата дойде, когато режимът на Северна Корея се оплака от няколко прелитания на дронове, които пуснаха пропагандни листовки, пълни с "подпалващи слухове и глупости" над столицата Пхенян и обвиниха Сеул, че е отговорен за действията.

В неделя Пхенян предупреди, че ново прелитане на такъв дрон ще се счита за "обявяване на война". Южнокорейският министър на отбраната Ким Йонг-хюн отрече каквото и да е участие преди разяснение от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея, който каза, че "не може да потвърди дали твърденията на Северна Корея са верни или не". Местните спекулации се отнасят до войнствени групи в Южна Корея, които имат навика да изпращат пропаганда и долари на Севера, обикновено с балон, но понякога с помощта на малки, трудни за откриване дронове.

Балони за боклук

От май Северна Корея изпрати хиляди балони с боклук на юг, което накара Сеул да възобнови пропагандните предавания през високоговорители по границата и да прекрати споразумението от 2018 г. за предотвратяване на военни сблъсъци.

В края на 2022 г. пет севернокорейски дрона навлязоха във въздушното пространство на Южна Корея, първият подобен инцидент от пет години, парализирайки въздушния трафик на международното летище в Сеул. Южнокорейските военни изпратиха изтребители, които не успяха да свалят никакви дронове.

През юли Сеул обяви разгръщането до края на годината на лазерни системи, способни да унищожават дронове по време на полет. След срещата на високопоставени представители на Пхенян в понеделник "вниманието е насочено към това дали Северна Корея ще отговори, като изпрати дронове на юг, или ще предприеме решителни действия, ако дронове проникнат отново на нейна територия", казва Чеонг Сеонг-чанг, изследовател от института Седжонг.

"Северна Корея може да предприеме сериозни провокации по границата, ако инфилтрациите с дронове се повторят", прогнозира той.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"