Северна Корея е построила десетки нови ракетни площадки за няколко месеца

В рамките на няколко месеца, Северна Корея е изградила няколко десетки бетонни платформи, от които е възможно да изстрелят междуконтинентални ракети от мобилни инсталации, предава РИА Новости, като се позовава на американски и южнокорейски източници.

Според информацията платформите с ширина до няколко десетки метра са проектирани да променят точките на изстрелване на ракетите, което затруднява предварителното определяне на тяхното местоположение.

Силите за отбрана и флота на Япония по-рано разположиха военни кораби с многофункционалната бойна система „Аегис“ недалеч от бреговете на Северна Корея във връзка с „военните провокоации“ на Пхенян.

Северна Корея проведе серия тестове на ракетни системи за залпов огън по-рано. На фона на липсата на напредък в преговорите между САЩ и Северна Корея има опасения, че Пхенян ще се върне към тестовете на междуконтиненталните ракети.

В нощта на 30 ноември Пхенян изпробва междуконтиненталната балистична ракета „Хвасон-15“.

Височината на полета й достигна 4475 км и тя достигна до дистанция от 950 километра. Полетът продължи 53 минути и ракетата падна в изключителната икономическа зона на Япония, на 250 километра от префектура Аомори. Тогава военни експерти от Япония и САЩ предположиха, че ракетата е в състояние да измине разстоянието от 13 хиляди километра и да стигне до Вашингтон.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"