Северна Корея планира ядрен тест в навечерието на изборите в САЩ: Ново предизвикателство за Вашингтон?

Северна Корея може да извърши седмия си ядрен опит, който да съвпадне с президентските избори в САЩ, според брифинг на южнокорейските депутати, получен от тяхната Национална разузнавателна служба (NIS).

Последният севернокорейски тест на ядрено оръжие беше през септември 2017 г. по време на повишеното напрежение между Вашингтон и Пхенян през същата година. Нов тест би бил възприет като сериозна провокация във Вашингтон, Сеул и Токио и почти сигурно би бил предупреждение към следващата администрация, че САЩ ще трябва да обърнат повече внимание на Северна Корея през следващите години.

Ако тестът се проведе тази есен, това ще бъде напомняне за последствията от провалената политика на Тръмп в Северна Корея и обвинение за пренебрегването на този въпрос от администрацията на Байдън. Друг севернокорейски ядрен опит трябва да принуди Вашингтон да преосмисли политиката на САЩ и да предприеме подновен натиск за споразумение за контрол на въоръженията с КНДР, независимо кой ще спечели изборите през ноември.

Откакто се провали срещата на върха в Ханой през 2019 г., не е имало истински опит на САЩ да възобновят дипломатическия си ангажимент със Северна Корея. През остатъка от президентството на Тръмп въпросът беше оставен на заден план и остана там по време на мандата на Байдън. Освен няколко първоначални разследвания от страна на американски служители малко след като Байдън встъпи в длъжност, не е имало интерес от страна на Белия дом за подновяване на преговорите.

Вместо това се прилагаше обичайната комбинация от санкции и заплахи с предвидимо лоши резултати. Според същия брифинг на NIS , който споменава възможния ядрен опит, Северна Корея е натрупала достатъчно плутоний и високообогатен уран, за да създаде още десетки ядрени оръжия.

Ким Чен-ун беше смутен от отказа на администрацията на Тръмп да приеме предложението му на срещата на върха в Ханой. Ким никога нямаше да се съгласи с максималистичните искания на Вашингтон за пълно премахване на програмата за ядрени оръжия, но беше готов да направи някои реални отстъпки по отношение на тяхното съоръжение в Йонгбьон.

Според бившия директор на Националната лаборатория в Лос Аламос Зигфрид Хекер отстъпките, предложени в Ханой, са значителни: „По-важното е, че без Йонгбьон Северът не може да произведе допълнително плутоний и тритий, като по този начин ограничава способността му да подобрява усъвършенстването на своите ядрени оръжия. Настоявайки за решение "всичко или нищо", Тръмп пропусна ключова възможност да постигне реален напредък в ограничаването на програмата за ядрени оръжия на Северна Корея.

Може да има изкушение във Вашингтон да отхвърли всякакви нови севернокорейски провокации като повече от същото поведение, което САЩ са виждали от години, но би било неразумно да бъдем толкова самодоволни. При отсъствието на каквито и да било ограничения върху арсенала от ядрени оръжия на Северна Корея, правителството на Южна Корея ще почувства нарастващ натиск да обмисли разработването на собствена оръжейна програма.

САЩ правилно обезсърчават Южна Корея да направи това, но ако няма надеждно споразумение за контрол на въоръженията, налагащо някои ограничения върху растежа и разполагането на арсенала на Северна Корея, може да няма „успокоение“ от Вашингтон, което да удовлетвори нашия съюзник.

Политиката на Северна Корея не получи почти никакво внимание от кандидатите тази година, с изключение на случаите, когато вицепрезидентът Харис искаше да критикува Тръмп за „угодничество“ на диктаторите и Тръмп си помисли , че Ким Чен-ун му липсва. Правителството на Северна Корея побърза да отговори на забележките на Тръмп, като каза , че „не ги интересува“ дали той ще бъде избран и че не очакват никаква промяна от САЩ. Севернокорейското ръководство се почувства „опарено“ от опита от преговорите с Тръмп , и изглежда, че не са нетърпеливи за втори тур.

Платформите на партиите, публикувани това лято, казаха много малко за Северна Корея и нямаше доказателства, че която и да е от страните обмисля сериозно голяма дипломатическа инициатива. Платформата на Демократическата партия засегна досиетата на Тръмп в Северна Корея, но само за да се оплаче от това как той „засрамва Съединените щати на световната сцена, включително като ласкае и легитимира Ким Чен Ун, разменяйки „любовни писма“ със севернокорейския диктатор“. Нямаше предположения, че нова администрация на демократите ще следва различен вид дипломатически подход. Републиканската платформа не каза нищо по този въпрос.

Като се има предвид очевидната липса на интерес на кандидатите към подновена дипломация със Северна Корея, малко вероятно е преговорите за контрол на оръжията да бъдат обикновено в дневния ред на следващата администрация. Ако Северна Корея проведе нов ядрен опит, това може да е външният шок, необходим, за да се съсредоточи вниманието на Вашингтон върху този въпрос и да се наложи сериозно преразглеждане на съществуващата политика. След почти 20 години опити и неуспех да „денуклеаризират“ Северна Корея, САЩ ще трябва да променят курса си и да поставят по-малко амбициозни цели за контрол на оръжията, които могат да бъдат постигнати.

Нарастващият арсенал на Северна Корея не може да бъде пренебрегнат още четири години. Независимо от изборния резултат, САЩ нямат лукса да разчитат на същата неефективна политика на санкции и демонстрация на сила.

Източник: Responsible Statecraft

Автор: Даниел Ларисън

Даниел Ларисън е редовен колумнист в Responsible Statecraft, сътрудник редактор в Antiwar.com и бивш старши редактор в списание The American Conservative. Има докторска степен. по история от Чикагския университет. Той пише редовно за своя бюлетин, Eunomia, в Substack.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"