Северна Корея прекъсва всички автомобилни и жп връзки с Южна Корея

Севернокорейската армия заяви, че ще прекъсне напълно пътищата и железопътните линии, свързани с Южна Корея, считано от сряда, и ще укрепи районите от своята страна на границата, съобщи държавната медия KCNA, цитирана от Reuters.

Съобщението предвещава по-нататъшна ескалация на активността близо до демаркационната линия, разделяща двете Кореи, което беше рядкост през последните години до тази година.

Северна Корея вече е инсталирала противопехотни мини и бариери и е създавала пустош по силно милитаризираната граница в продължение на месеци тази година въпреки злополуките, каза армията на Южна Корея през юли.

Генералният щаб на Корейската народна армия заяви в изявление, разпространено от KCNA, че това е отговор на военните учения, които са били проведени в Южна Корея, която той нарече "основната враждебна държава и неизменен основен враг", както и чести посещения от стратегически ядрени активи на САЩ в региона.

Министерството на отбраната на Южна Корея заяви в изявление, че командването на ООН е уведомено за случая, но отказа да даде подробности.

Южна Корея е в тясна комуникация и сътрудничество с ООН относно съобщението на Северна Корея, добави министерството.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"