Севиля е шампион в Лига Европа! Уби "вълците" на Моуриньо след дузпи

Севиля е шампион в Лига Европа, след като победи Рома в мача за титлата след драма с дузпи. Двата тима завършиха 1:1 в редовното време на срещата на "Пушкаш Арена" в Будапеща, след което се стигна до продължения, в които нямаше промяна в резултата. 

Преди битката за титлата церемония загатна за емоциите, които преминават през сърцата на феновете на двата тима, като алюзия към химните им, а посланикът на финала Золтан Гера изнесе трофея на стадиона. 

В 12-ата минута на срещата Леонардо Спинацола стреля в опит да открие резултата, но стражът на Севиля Ясин Буну спаси удара му. Рома имаше претенции за дузпа в ситуация, при която Неманя Гудел ритна Тами Ейбрахам в главата, но реферът прецени, че няма нарушение. В 35-ата минута Малкият принц на Рома Пауло Дибала бе изведен от Джанлука Манчини и вкара за 1:0. Това бе неговото 17-о попадение във всички турнири този сезон. Той е първият аржентинец, който бележи във финал от евротурнирите от 2011 година насам след последния си сънародник, направил това - Лионел Меси с екипа на Барселона. След попадението Севиля стигна до удар на Ен-Несири с глава, застрашаващ вратата на съперника, но Руи Патрисио спаси.  В последната минута на първата част капитанът на Рома Лоренцо Пелегрини падна в наказателното поле на съперника, но получи жълт картон за симулация, а не 11-метров наказателен удар. След шут на Иван Ракитич топката нацели лявата греда и с това първото полувреме свърши. 

В 56-ата минута след центриране отдясно на Хесус Навас асистентът за гола на Дибала Джанлука Манчини си вкара автогол за 1:1. Испанският защитник Рожер Ибаняс се вряза по-грубо в краката на Лукас Окампос. Реферът Антъни Тейлър отсъди дузпа за Севиля, но след преглед на ситуацията с ВАР отмени решението си. Десет минути преди края на мача играчите на Рома също претендираха за дузпа за игра с ръка на Фернандо, като и съдията, и ВАР взеха единодушно решение да не я отсъждат, макар топката да срещна ръката на футболиста на Севиля. След тази атака Андреа Белоти стреля по време на опасна атака, но Буну изби. В продължението на срещата Юсеф Ен Несири с глава опита шанса си пред гола, но топката премина над напречната греда.

Така редовното време завърши 1:1, а в началото на продълженията двата тима бяха предпазливи и не организираха голови атаки на всяка цена. В единствената по-ексцентрична ситуация Жозе Моуриньо полудя по време на фаул срещу Неманя Матич и заради забавяне на играта. Наложи се целият му щаб да го успокоява. Ракитич и Смолинг нацелиха по веднъж гредата в по-опасните положения, но резултатът се запази. След това се стигна до дузпи. Статистиката преди тях показваше, че Ясин Буну е спасил 28% от наказателните удари в кариерата си, а Руи Патрисио - 19%. При 11-метровите наказателни удари днес обаче за Севиля точни бяха Лукас Окампос, Ерик Ламела, Иван Ракитич, но Руи Патрисио хвана изстрела на Гонсало Монтиел. Неговата дузпа обаче бе пребита заради грешка на вратаря и втория път вкара. За Рома точни бяха Браян Кристанте и Ерик Ламела, но Бону спаси изстрелите на грешника Джанлука Манчини и Роджър Ибаняс. Така Севиля стана шампион отново. 

Победителят получи и място в Шампионската лига, след като не успя да се класира за участие в най-комерсиалния турнир през вътрешното първенство.

След финала днес една от двете най-успешни серии в Европа приключи. Севиля постигна рекорден 7-и трофей в 7 финала в турнира. За първи път от над 20 г. отбор, воден от Жозе Моуриньо допусна гол на финал на евротурнир. Португалецът имаше 5 финала и 5 титли в евротурнирите. Парадоксалното е обаче, че днес негов футболист, а не противников вкара гола в редовното време, с който се стигна до продължения. 

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"