Семинар по ИИ в Китай с българско участие

Специално за читателите на „Труд нюз“ от Китай

Форумът разкри възможности за пълни стипендии за български професионалисти и студенти

Днес всички говорят или затаяват дъх, когато се спомене за Изкуствен интелект („ИИ“). Въпреки изобилието на информация в медиите, малцина са запознати с ИИ на научно ниво. Как примерно един ИИ може да разпознае на снимка куче хъски от вълк, които на външен вид са еднакви?

ИИ използва механизми, които и хората използват за решаването на такава логическа задача: ИИ анализира снимката, като на снимка кучето ще е в домашна или градска среда, докато вълкът ще е някъде на открито в гора или поле. Този пример с редица други беше демонстриран в пилотен семинар за ИИ с делегати от 8 държави по инициативата „Един пояс, един път“, който се проведе в старата столица на Народна Република Китай, гр. Нанжинг в Нанжинския Университет по информационни науки и технологии (НУИСТ). Българската делегация от четирима професионалисти е избрана директно от китайското Министерство на икономиката по препоръка на доц. Мариана Тодорова от БАН, д-р по философия и футурология и известна у нас с изследователската си дейност в областта на ИИ.

Един паралелен свят Кампусът на университета е стилен с две собствени автобусни линии, фитнес, плувен басейн, спортни игрища с красиви цветни градини, мостове и канали. Приветства ме триетажна столова, не липсват и добре заредени супермаркет и заведения за бързо хранене. Въпреки привидната прилика с американските университети и магистралите се чувствам попаднала в паралелна действителност: няма връзка с Гугъл, Вайбър и Фейсбук не функционират, не намирам нито едно място в околността, което да приема кредитна карта от Европа.

За щастие домакините са помислили за всичко – получавам карта за плащане на територията на кампуса, пари в брой, снабдяват ме с китайски сим карти и о, чудо – вече имам Алипей за плащане по електронен път, с китайския еквивалент на Вайбър УиЧат, може да са комуникира с всекиго, да са плаща и дори да се превежда от китайски. Свалям апликацията Дидиза превоз с коли, която е била част от Убър, и започвам да използвам търсачката Бинг на Майкрософт. Разбира се, между участниците в семинара се намират и изявени компютърни инженери от Мианмар, Армения, Етиопия, Африканската Централна Комисия, Пакистан, Камерун, които ми инсталират ВПН, т.е. виртуална частна мрежа и чрез нея вече може да звъня по Вайбър, Уотсап и дори да виждам постове във Фейсбук.

Какво разработват в момента IT-гениите? Напът е 6G мобилна мрежа Фокусът на семинара е програмирането и приложенията на ИИ. Прави впечатление, че за всяка тема е поканен специалист в областта – г-н Йонг Уанг, създател на програмата, споделя с мен мотивацията си: „ИИ е ярка звезда в сферата на науката и технологиите в днешния свят и променя нашия свят и работа с възхитителна скорост“.

Университетът НУИСТ е създаден през 1960 г. с профил метеорология и понастоящем е регионален център е на Световната метеорологична организация. С годините са разраства и има своя собствена катедра по ИИ, оглавена от проф. Пан. Седмици след завършването на семинара проф. Пан сподели специално за читателите на „Труд“ най-новите изобретения на катедрата: първото е приложение за прогресивно отпускане на мускулите преди лягане, което подобрява не само качеството на съня и подпомага заспиването, а и в дългосрочен план запазва здравето на пациентите, като чрез предварителен анализ на стойката и изражението на лицата им, помага да постигнат физическо и умствено отпускане. Другото приложение е за виртуален маратон, който се провежда онлайн, като всеки участник има свой аватар на екрана пред него и наблюдава как той се представя по време на състезанието.

Стремежът е да се разработват полезни за обществото приложения: проф. Тан Линг коментира, че навсякъде вече се програмира ИИ и все пак трябва да се внимава за какво се дават пари и има ли смисъл от даденото приложение. Проф. Тан представи следващата 6G мобилна мрежа, която се разработва само в САЩ, Китай, ЕС, Япония, Южна Корея. Невероятното ще е, че човек може да бъде локализиран само по биомагнитното му поле, без дори да носи телефон или друго някакво устройство в себе си, което ще бъде използвано при спасителни операции.

Известно е, че Китай успява да пробие в сектори като производство на дронове, фармацевтична промишленост и батерии за електрически автомобили, в което се уверих при посещението на китайски фирми първенци по ИИ в гр. Хъфей. Във фабриката за електрически автомобили „Нио“ шасито на колата се сглобява за 1 минута. Батерията се сменя за 3 минути на специална станция. Шофьорът спира колата пред станцията, тя сама се паркира, робот изважда празната батерия и я заменя със заредена. Изборът на батерията зависи от това какъв километраж се има предвид да се измине с нея – дали 500 или 1000 км. Колите „Нио“ в момента се продават само в 5 западно-европейски държави и не се знае кога ще
достигнат българския пазар.

Като юрист, семинарът за мен беше изключително полезен с техническите знания, които придобих, и с факта, че две седмици „живях“ в ИИ – навсякъде по жп гари, туристически корабчета и дори музеи се купува билет и се влиза само с паспорт и лицево разпознаване. Смятам, че учени, инженери и законодатели трябва да работят съвместно за постигане на подходяща политика и правна регулация на ИИ. Само така ИИ ще се превърне в „помощник на човека“, както определят ролята му ученици от школата по Математика и Информатика на БАН „УчИМИ“с ръководител проф. Емил Колев, с които се срещнах наскоро, за да обсъдим възможности за следване в НУИСТ.

Освен този семинар, който ще се превърне в традиция, НУИСТ предлага летни програми и семестри за обмяна на студенти, бакалавърски и магистърски обучения и докторати, като отличени български студенти по математика, информатика, метеорология и международна търговия, ще ползват пълни стипендии. Поради изключителните мерки за сигурност в кампуса и в страната – камери са инсталирани на магистралите и на множество обществени обекти, студентите и техните родители могат да бъдат спокойни и да се насладят на страна, богата на исторически и духовни забележителности и да се завърнат обогатени с нов забележителен опит и различна гледна точка, които ще променят живота им завинаги.
.......................


Данилена Капралова-Шернер e завършила право в СУ „Св. Климент Охридски“ и е адвокат в сферата на информационните технологии и интелектуалната собственост, дългогодишен сътрудник в немско-българска адвокатска кантора „Д-р Найденова Хамбург-София“, консултира международни АйТи фирми при сключването на договори, корпоративни промени, медийни и маркетинг инициативи, защита на личните данни, трудово-правни въпроси, регулационни въпроси и съответствие с действащите закони. От 2009 г. е лицензиран адвокат в щата Ню Йорк, САЩ.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Данилена Капралова-Шернер

Този уебсайт използва "бисквитки"