Сензори ще отчитат въздуха в детски градини

С програмата “Пясъчник за иновативни решения” на София

Пилотни проекти за енергийна ефективност ще пестят електроенергия

Прототипи на сензорни устройства за следене на качеството на въздуха в затворени помещения ще бъдат монтирани в детски градини. Системата предоставя информация на обитателите на помещенията, алармира при вдигане нивата на въглероден диоксид и фини прахови частици и ще изпраща данни в реално време. Това става възможно след като зам.-кметът по дигитализация и иновации Генчо Керезов подписа договорите по проекти от програмата “Пясъчник за иновативни решения” на Столична община. Първите сензорни устройства ще бъдат тествани в детска градина поради редовността на посещенията и високата обществена значимост на темата с подобряване качеството на въздуха там. Устройствата ще възпитават навици за поддържане чистотата на въздуха у децата с аудио- и визуални напомняния.

Вторият проект е за инсталация на соларни панели на обществени сгради. Администрацията ще има достъп до данните в реално време и ще може да предприема мерки за оптимизиране цялостните разходи за електроенергия.

Пилотните проекти са част от усилията на Столична община към установяване на политики на база големи и отворени данни, анализ на ключови показатели за ефикасно планиране на ресурси и по-добри управленски практики. До края на годината предстои стартирането на редица други пилоти, които да тестват иновации за подобряване на града и да генерират все повече данни.

Програмата “Пясъчник за иновативни решения” на Столична община е залегнала в Плана за действие по изпълнението на Стратегията за дигитална трансформация на София. Проектите са пилотни и след анализ на резултатите от тях ще се търси финансиране за развитие на тези с най-голям социален ефект.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"