Сергей Лавров: Франция задържа Павел Дуров по нечий съвет

"Френските власти задържаха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров по нечий съвет, искайки да получи достъп до кодове за криптиране на платформата. Това доказва, че е "наистина защитена". Така руският външен министър Сергей Лавров коментира ареста на Дуров, който беше и удължен от властите в Париж.

"Що се отнася до използването на тази платформа, тя е много удобна и е наистина защитена. Ако някой е имал съмнения относно това, сега, когато Дуров явно е бил отведен по нечий съвет и е заплашен с ужасно наказание, очевидно се смята, че по някакъв начин ще се получат достъп до криптирани кодове. Сега вече е доказано от действията на французите, че "Телеграм" е наистина надеждна и популярна мрежа“, каза министър Лавров, отговаряйки на въпрос на ТАСС на пресконференция.

Той отбеляза, че в миналото, когато руските власти са имали правни въпроси относно "Телеграм", "дори не са възникнали опити за ограничаване на свободата на Павел Дуров или неговия екип". "Но Павел Дуров лично е казвал повече от веднъж, че няма да прави никакви компромиси по отношение на принципите, на които се основава "Телеграм“, уточни руският външен министър.

Коментирайки реакцията на официален Париж на нота от руска страна с искане за консулски достъп до Дуров, Сергей Лавров обясни, че искането "се разглежда" и Москва очаква отговор. Според него ОАЕ "се занимават със същия проблем". "Те също имат група адвокати, които са поискали незабавен достъп до Павел Дуров", обясни ръководителят на руското външно министерство.

Лавров подчерта, че отношенията между Русия и Франция сега са в най-ниската си точка, включително поради позицията, "която Париж заема по въпросите на свободата на словото, свободата на разпространение на информация и като цяло по въпросите на уважението към професията на журналистите". 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"