Сергей Станишев: България може да се гордее, че се превръща в регионален лидер

Фактът, че от 15 години в дневния ред на Европа темата за европейското бъдеще на Западните Балкани е централна, е успех за България и българското председателство. Това каза председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по време на пресконференция преди координационна среща на левите премиери и партийни лидери.

„След малко ще започнат да пристигат премиерите, в това число и от Западните Балкани трима министър-председатели са от нашето политическо семейство. Очакваме премиерите на Португалия, Гърция и Малта. Това ще бъде важна среща, въпреки че нашите позиции са публично известни“, заяви Станишев.

„Всички знаем, че днес и утре са пикът на българското председателство на Съвета на ЕС“, отчете лидерът на ПЕС и припомни, че предишната подобна среща е била през 2003 г. в Солун. Той отдаде дължимото на Федерика Могерини за усилията това да стане факт, защото наред със самия процес на разширяване е много важно, че Комисията е излязла с 6 много важни инициативи във връзка със свързаността на региона, дигиталната икономика, образованието и много други неща, които са важни за хората от Западните Балкани, така и за самия ЕС.

Ние не одобряваме изтеглянето на САЩ от споразумението с Иран, осъждаме и насилието в сектора „Газа“, коментира председателят на Партията на европейските социалисти. „В нашата среща, както и на вечерята, която ще предстои, ще обсъждаме други теми, които са актуални в света“, отчете Станишев.

Той посочи, че основната тема са Западните Балкани и европейската им перспектива. „България може да се гордее, че като нова страна член в ЕС, се превръщаме в регионален лидер, който е способен да помага на другите по този път. Това е успех за България и всички българи“, каза Станишев. Той изрази надежда през юни ЕС да стартира преговорите с Македония и Албания.

За една година управление Зоран Заев видимо променя Македония и служи на обществото, а не на политическите си интереси, заяви Станишев. Той отчете като позитив и подписването на ратификацията на договора за добросъседство. По думите му този договор е бил протакан 10 години, заради национализма и липсата на политическа воля.

„Искам категорично да подкрепя и усилията на правителството на Зоран Заев и правителството на г-н Ципрас за намиране на решение, достойно и за двете страни за решаване на прословутия езиков спор, който се точи вече 30 години. Аз знам, че има и националистически атаки срещу тях, има немалко съпротива, но това се нарича лидерство. То трябва да бъде подкрепено и окуражено за благото на целия регион“, заяви Станишев.

Според него Западните Балкани имат много да наваксват, но ЕС трябва да покаже ясен ангажимент и програма за действие, които да ускорят процеса. По думите му перспективата и ясният политически ангажимент към Западните Балкани са много важни за ЕС. Станишев посочи, че е важно да се разбере политическият контекст за цяла Европа, не само за региона.

„Раните от войните от 90-те години са много пресни, много лесно могат да бъдат отворени“, каза Станишев и допълни, че има много сили както вътрешни, така и външни, които биха желали да разиграват геополитически игри на територията на Западните Балкани. „В редица страни от ЕС имат немалко скептицизъм, имат опасения за този процес“, посочи Станишев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"