СИДП стартира инициативата "Зелени градове, зелени коридори"

71 фиданки са раздали към момента териториалните поделения към Североизточното държавно предприятие на общини и кметства, като част от инициативата на Министерство на земеделието „Зелени градове, зелени коридори“. Дръвчета от разсадниците на предприятието са предоставени на Шумен, Търговище, Смядово, Провадия, селата Янково и Риш. 
Кампанията „Зелени градове, зелени коридори“ беше представена на заседание на Националния съвет по горите на 10 март.

Инициативата  отговаря на очакванията на гражданите за по-зелена, залесена и по-здравословна околна среда. За тази цел министерството, чрез държавните предприятия и техните териториални поделения, ще предостави безвъзмездно подходящи фиданки от горско-дървесни видове, с които да се създадат нови зелени зони, зелени пояси, градски и крайградски паркове в земеделски, горски и урбанизирани територии, както и край територии на транспорта и водни обекти. 

Големите градове емитират повече замърсители, затова те са във фокуса на тази инициатива, но също така и всяко от по-малките населени места, ще бъде подпомогнато при реализация на проектите си. За осъществяване на инициативата от страна на общините е необходимо да изготвят проекти за залесяване с включени площи и необходим брой фиданки, като при необходимост СИДП ще предостави експертна помощ при проектирането и вземането на решения за залесяването, както и техническа помощ при самото залесяване и отглеждане.

След изготвяне на проектите общините и горските стопанства трябва да сключат споразумение за сътрудничество. 
При наличие на готови проекти и посадъчен материал в държавните горски разсадници, реализацията може да започне в кратки срокове, като първите заявени фиданки ще бъдат залесени още в Седмицата на гората. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"