Силно земетресение и изригване на вулкан разтърсиха руската Камчатка

Земетресение със сила до 3 бала и магнитуд 6,0 по скалата на Рихтер е станало в северната част на Камчатка, съобщава пресслужбата на руското Министерство на извънредните ситуации за Камчатския край, съобщават руски медии. "Експлозиите издигнаха пепелта от вулкана Каримски на 4 км над морското равнище. Стълбът пепел се простира на 36 км североизточно от вулкана“, се казва в съобщението.

По същото време вулканът Каримски в Камчатка изхвърли пепел на височина над 4 км. Това съобщи на 8 юли пресслужбата на местния клон на Института по вулканология и сеизмология на Далекоизточния клон на Руската академия на науките.

"Забележимо сеизмично събитие беше регистрирано във водите на Камчатския залив. В отделни райони на селата Уст-Камчатск, Ключи и село Крутоберегово са усетени трусове със сила до 3 бала“, се казва в доклада.

Отбелязва се, че магнитудът на сеизмичното събитие е бил 6,0. Епицентърът е бил на 69 километра южно от село Уст-Камчатск, общински окръг Уст-Камчатка.

От ведомството настояха, че няма жертви и разрушения. Не е обявена опасност от цунами.

Но активността на вулкана е опасна за местния въздушен транспорт.

Предишния ден, на 7 юли, вулканът Каримски изхвърли стълб от пепел с височина 2,5 км.

Вулканът Каримски се намира в източната част на полуостров Камчатка и е един от вулканите с повишена активност. Абсолютната му височина достига 1469 м.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"