Силяновска заговори за "македонско малцинство" в България

Разширяването на Европейския съюз трябва да се осъществява въз основа на спазване на критериите от Копенхаген. Това заяви президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова в интервю за ТВ 21.

"Историческият спор с България не може да става причина за налагане на вето. Македонското малцинство не присъства в българския съвет на малцинствата", допълни тя.

"Искам, било то в рамките на Берлинския процес, било то в рамките на това, което следва сега, ЕС наистина да покаже ясна стратегия за нас. Надявам се, че ще се създаде последователна политика на разширяване - при спазване на критериите от Копенхаген", каза Силяновска, предаде БГНЕС.

Тя посочи върховенството на закона като фактора, който ще отвори вратите на ЕС за РСМ.

"Присъединяването към ЕС ще стане първо чрез работа върху върховенството на закона, най-важното доказателство за върховенството на закона е безмилостната борба с корупцията и престъпността. Нашето ще се случи с европейски стандарти в образованието, здравеопазването, социалната защита", подчерта македонският президент.

Тя добави, че е ясно, че рамката на преговорите няма да се промени.

"Не говоря за промяна на преговорната рамка, за мен е ясно, че всички са гласували, говоря за нейното прилагане, с тълкуване. За какво говорим с България? За история, за култура, за език. Извинявайте, Гърция първо като страна, подписала Преспа, но и ЕС трябва да посочи това - нека историците да говорят в комисията, но това не може да бъде причина за вето, за това трябва добра воля. България има Съвет на малцинствата, в който не влиза македонското малцинство, в същото време България е подписала Конвенцията за защита на правата на малцинствата", каза Силяновска.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"