Силяновска пристига в петък, ще гледа опера и ще се срещне с Радев

Президентът на Северна Македония, Гордана Силяновска-Давкова, идва у нас. Тя ще пристигне в София в петък, 13 септември, съобщават македонски медии. 

Според информацията, тя ще присъства на спектакъла на операта "Набуко" от Джузепе Верди от ансамбъла на македонската Национална опера и балет.

По неофициална информация в петък ще се състои първата среща на Дъвкова с президента Румен Радев. Съобщава се, че в македонската делегация ще участва и министърът на културата Зоран Лютков. Засега не е потвърдено дали министърът на външните работи Тимчо Муцунски ще бъде част от делегацията, пише сайтът "Локално".

Това ще е първата среща на представители на двете страни на толкова високо ниво след избора на нов държавен глава и ново правителство в Скопие, отбелязва "360степени".

Силяновска-Давкова всъщност използва гостуването на ансамбъла на Националната опера и балет (НОБ) в София, за да се срещне с българския колега, след като подобно нещо не се случи в Рим по време на честванията на 24 май. Силяновска и Радев бяха по едно и също време в италианската столица, но не се срещнаха.

Пътуването на Силяновска-Давкова в София идва, след като през май тя присъства на представлението на „Валкира“ на Софийската опера и балет в Скопие. Спектакълът с режисьор Пламен Карталов е част от 52-то издание на „Майски оперни вечери“, а присъствието на македонската президентка в залата предизвика голям отзвук сред българската публика, пише изданието.

Срещата на президентите на двете страни идва след поредица изявления от двете страни, които нажежиха страстите. Премиерът Християн Мицкоски каза, че е за отблокирането на процесите на европейска интеграция и че ще работи всеотдайно по този дневен ред, но от другата страна трябва да има партньор, с когото да общува. На това българското МВнР отговори, че София остава отворена за диалог, независимо дали държавата се ръководи от официално или редовно правителство. Но този диалог не включва предоговаряне на вече поетите от Скопие ангажименти.

Не се очаква отваряне на съществени теми в петък, но разговорите трябва да са насочени към отпускане на атмосферата в отношенията между двете страни.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"