Симеон Дянков харесан от Прокопиев за шеф на БНБ

Процедурата за избор на гуверньор активно се коментира в кулоарите на парламента

Номинацията ще e ясен знак за ново разминаване между “Дондуков” 1 и 2

Задочни спорове с Европейската централна банка

Бившият финансов министър Симеон Дянков е бил харесан от медийния и енергиен олигарх Иво Прокопиев за гуверньор на Българска народна банка (БНБ), а лансирането му пред участниците новата властова коалиция на “Промяната” започнало през сегашния финансов министър съпредседател на Продължаваме промяната” и министърът на иновациите Даниел Лорер. Това признаха пред “Труд” депутати от управляващото мнозинство, но отбелязаха, че другото име, което се спряга за поста е Валентин Михов, който също е близък до Прокопиев, но “има по-приемлива професионална кариера”.

Името на Дянков е изненада за кулоарите на парламента, където опциите при старт на процедурата за гуверньор на БНБ до сега бяха три - с номинация на Михов, на досегашния гуверньор Димитър Радев и евентуално на Любомир Карименски от ИТН, който обаче оглави бюджетната комисия и евентуално може да получи пост в КФН.

Народни представители припомниха близостта на Дянков с Прокопиев при разкритията в медиите около КТБ и как финансистът е живял в един от апартаментите на Прокопиев на столичната ул. “Доспат”.

Евентуална кандидатура на Дянков от властовото мнозинство на “Промяната” ще е сигурен знак за разминаване на Кирил Петков и Асен Василев с Румен Радев, който одобрявал работата на Димитър Радев в БНБ. Депутати с многогодишен опит припомниха задочните спорове, които Дянков водеше с Европейската централна банка като министър на финансите. И запитаха какъв би бил резултатът от преговорите с ЕЦБ за еврото, например.

Процедурата за поста все още не е стартирала в народното събрание, но предвид факта, че мандатът на Димитър Радев изтече още миналото лято, трябва да започне скоро. След избора, управителят на БНБ полага клетва пред парламента.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"