Симеон Матев: Ако тенденцията продължи, това лято ще бъде най-топлото в историята

"Нормалното време за юли месец е между 28-29 до 36 градуса в най-топлите места. Но днес в Сандански беше 41 градуса. А това е само началото на горещата вълна, която предстои следващите 8-9 дни. На места температурите са с 5 до 8 градуса над обичайните".

Това каза климатологът Симеон Матев по Нова ТВ.

"Ако тенденцията продължи, както досега, това лято ще бъде най-топлото в историята. Досега такова беше лятото на 2012 г. Предишното беше 2007 г.", поясни климатологът и допълни, че предстоят много на брой дни с температури над 35 до 42 градуса. 

Но голяма част от хората не се притесниха - за Асен времето не беше достатъчно горещо, за да работи в обедните часове. „Трябва да се работи, не може да се отложи за септември. 12 часа трябва да работя, за да свърша това и утре трябва приключа”, казва той.

На обратното мнение са обаче кардиолозите. Според тях няма нищо по-опасно от работата под жарко слънце. „Когато има професии и се работи на открито в горещите месеци под директно слънчево изложение, това повишава риска от топлинен удар. Дори вследствие може да се стигне до хипертонична криза и нежелани последствия като инфаркт и инсулт”, обясни кардиологът Стоян Стефанов от  УМБАЛ "Света Екатерина". 

Редица изследвания показват, че юли също ще бъде един от най-топлите за страната ни, откакто се правят измервания. Топлата вълна у нас не остана незабелязана и за испанските туристи. „С времето сега – няма никаква разлика. В Северна Испания е по-меко, но в Южна е същото като тук. Миналата година като дойдох тук, не беше толкова горещо”, разказва испанката Имакуляда.

И въпреки основният съвет, да си останем вкъщи - много хора не успяха да се въздържат. За все пак решилите да излязат навън, лекарите са категорични - трябва да пием минимум по 2 литра вода на ден.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"