Сиренето обтяга търговските отношения между ЕС и Китай

Пекин започна разследване за даваните субсидии

Брюксел стартира консултации в СТО

Европейската комисия отправи искане за консултация към Световната търговска организация (СТО), оспорвайки започването от страна на Китай на разследване за вноса на някои субсидирани млечни продукти от страни от ЕС.

Това е първият път, когато ЕС решава да оспори разследване на началния му етап, обявиха от Европейската комисия. Действието е продиктувано от възникващ модел на Китай, при който предприемат мерки за търговска защита в рамките на кратък период от време.

Китай започна разследването на млечните продукти на 21 август 2024 г. То обхваща мляко, сметана с масленост над 10% и различни видове сирена от ЕС. Разследването е насочено към субсидии по Общата селскостопанска политика на ЕС, както и към някои национални и регионални програми.

Комисията следи внимателно разследванията от самото начало. Комисията е решена да използва всички правни средства, за да защити индустрията на ЕС срещу злоупотребата с инструменти за търговска защита. Консултациите, поискани от ЕС, представляват първата стъпка в процедурите за уреждане на спорове в СТО. Ако те не доведат до задоволително решение, ЕС може да поиска група от СТО да вземе решение по това разследване.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"