Сиярто: Действията на САЩ, НАТО и ЕС в Украйна създават заплаха от световна война

САЩ, НАТО и Европейският съюз по същество се състезават помежду си кой може да достави повече оръжия на Украйна, а това води до ескалация на конфликта с Русия и създава заплаха от нова световна война. Това каза министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто при пристигането си в Люксембург за съвместна среща на ръководителите на МВнР и Министерството на отбраната на страните от ЕС.

„Днес на дневен ред са нови доставки на оръжия и милиарди евро“, написа Сиярто на страницата си във Фейсбук.

„В Брюксел се засилват приготовленията за световна война“, предупреди министърът. Според него Съединените щати, НАТО и ЕС сега се състезават за правото да координират военната помощ за Украйна, „вместо да се фокусират върху укрепването на мира и намирането на дипломатически решения“. „Подготовката за нова световна война трябва да бъде спряна“, каза още Сиярто.

Министрите от ЕС планират да обсъдят конфликта в Украйна на среща в Люксембург, по-специално доставката на системи за противовъздушна отбрана на Киев, включително американските системи Patriot. Освен това те ще обмислят използването на замразени руски активи за подпомагане на Киев.     

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"