Сиярто: Не подкрепяме никакви мерки, които допълнително биха увеличили риска от ескалация на войната (ВИДЕО)

Не подкрепяме никакви мерки, които допълнително биха увеличили риска от ескалация на войната. Правителството все още не подкрепя кандидатурата на Марк Рюте за поста генерален секретар на НАТО, тъй като 100% доверие е от съществено значение в Северноатлантическия алианс, а холандският премиер по-рано говори за „поставяне на Унгария на колене. Това каза унгарският външен министър Петер Сиярто.

На пресконференцията, проведена съвместно с президента на RMDSZ Келемен Хунор, ръководителят на министерството приветства факта, че румънският президент Клаус Йоханис вече има източен кандидат за поста генерален секретар на НАТО, отговаряйки на въпроси на журналисти.

По отношение на кандидатурата на отиващия си холандски премиер Марк Рюте, той подчерта, че унгарското правителство все още не е в състояние да я подкрепи, тъй като засегнатото лице по-рано каза, че Унгария трябва да бъде поставена на колене.

 „Много е трудно да си представим, че човек, който формулира и поддържа такава позиция, бъде избран начело на организация, в която 100% доверие е от фундаментално значение. Тук дори трябва да умрете един за друг, трябва бъдете ръководени от човек, на когото можем да ви се доверим на сто процента“, каза Сиярто.

Сиярто потвърди, че през деня е имал тежка дискусия с литовския си колега в Брюксел, и той смята, че днес Габриелиус Ландсбергис е "един от най-провоенните политици" сред външните министри на Европейския съюз.

„И колкото и да ми крещи някой, колкото и да е агресивен, аз пак ще бъда за мир. Ние, унгарците, сме за мира и не подкрепяме никакви мерки, които допълнително биха увеличили риска от ескалация на войната. Искаме мир възможно най-скоро, защото само мирът може да спаси човешки животи“, добави Сиярто.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"