Скандалът с Кристалина Георгиева се разраства

Американски сенатори поставят въпроса пред президента Джо Байдън

Призовават за извършване на проверка и „пълна отчетност“

Твърденията са дълбоко обезпокоителни

Скандалът с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева се разраства. Американски сенатори призоваха президента на САЩ Джо Байдън да възложи проверка и да "осигури пълна отчетност" относно доклада, според който докато тя е била изпълнителен директор на Световната банка е притискала служители, за да манипулират данни в класацията „Да правиш бизнес“ с цел повишаване на позицията на Китай, съобщи агенция Ройтерс.

Писмото до Байдън с искане да бъде извършена проверка по случая е подписано от двама сенатори - демократа Робърт Менендес и републиканеца Джеймс Риш. Това са най-висшият демократ и републиканец в Комисията по външни отношения на Сената на САЩ, като Робърт Менендес е председател на комисията. Те призовават Байдън да нареди на Министерството на финансите на САЩ да извърши проверка на случая „с цялата дължима бързина и, ако е необходимо, да осигури пълна отчетност“.

Според доклад, изготвен от адвокатската кантора „Уилмър Хейл“, г-жа Георгиева е оказвала натиск върху служители да променят установената методология в класацията „Да правиш бизнес“, за да повишат изкуствено класирането на Китай. В същото време Световната банка активно ухажва Китай за набиране на средства за увеличение на капитала на банката. А действията на г-жа Георгиева са били с цел да осигури подкрепата на Китай за положителен резултат в преговорите за увеличаване на капитала.

Като се има предвид колко е критично данните на Световната банка да бъдат и да се разглеждат като безупречни, „тези твърдения са дълбоко обезпокоителни“, посочват сенаторите в писмото до президента Байдън.

„Сериозността на твърденията, че г-жа Георгиева би рискувала почтеността на данните и на банката, за да се погрижи за китайското правителство, е трудно да се надценява“, пишат сенаторите. „Въздействието на тези твърдения върху силата и репутацията на нашите международни финансови институции и системата от Бретън Уудс все още е неизвестно - но със сигурност няма да бъде добро“ добавят те.

Г-жа Георгиева е заявила, че „по същество не е съгласна с констатациите и тълкуванията“, но тя не е предоставила никакви доказателства, които да ги оспорят, посочват сенаторите. „Призовавам Ви да възложите на Министерството на финансите да извърши надлежна проверка с цялата дължима бързина и, ако е необходимо, да осигури пълна отчетност“, допълват те.

Говорителят на Министерството на финансите на САЩ Александра ЛаМана е отказа да коментира твърдения на агенция Блумбърг, според които министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е отказала да приема обаждания от г-жа Георгиева, откакто скандалът избухна преди десетина дни. „Както изяснихме, Министерството на финансите смята, че констатациите в доклада са сериозни и са наложили пълен преглед от страна на МВФ на ролята на изпълнителния директор в подготовката на класацията „Да правиш бизнес“, каза лаконично ЛаМана, повтаряйки изявление, направено малко след избухването на скандала.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"