Скулптори и фотографи с обща изложба

Обща постоянна изложба подредиха в шуменския парк "Кьошкове" скулптори и фотографи. Талантите са от цялата страна, а творбите им са създадени по време на две творчески събития - Националното биенале по скулптура "Шуменско плато" и пленерът по фотография "Шумен - познат и непознат".

Тази година организаторът - Община Шумен, обедини майсторите на длетото и фотоапарата. Докато шестимата скулптори ваеха творбите си на тема "Оттука започва България" от тонове врачански камък, млади фотографи от Великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Методий" снимаха работния процес.

Той кипя на Шуменското плато, а след това тежкото изкуство беше свалено до постоянното му място - парк "Кьошкове".
Там вече е обособено ново арт пространство, което разказва историята на създаване на българската държава от камък.

В неделя вечерта е планирано официално откриване на двете изложби с концерт на група "Акага". Така новото пространство, което е с формата на сцена се връща към предназначението, което е имало през 60-те години на миналия век. 

Автор на знаменателната фраза "Оттука започва България", вплетена в химна на Шумен, е покойният Антонин Горчев. Приживе той е дал благословията си пленерът да се проведе под този надслов. "Правим го и в негова чест, след 2 години отново ще се съберем", каза шуменският скулптор Калоян Тодоров.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"