След 20 години властите в Хаити възстановяват националната армия на страната

Хаити пристъпи към възстановяването на въоръжените сили на страната, които бяха разформировани преди повече от 20 години, съобщи в сряда вестник "Нувелист", като добави, че във военната база Леоган, разположена в околностите на Порт-о-Пренс, вече са пристигнали няколко стотин младежи от цялата страна с желание да постъпят в армията.

Само 500 от тях обаче, на възраст между 18 и 25 години, ще бъдат одобрени. Тяхната задача ще бъде да патрулират по крайбрежието на страната, да охраняват границата с Доминиканската република, както и да оказват помощ в ликвидирането на последствията от различни стихийни бедствия. Накратко, ролята им ще има по-скоро миротворчески характер, предаде БНТ.

Към повторното създаване на армия се стигна, след като в началото на месеца министърът на отбраната на Хаити Ърв Дейвис оповести публично намеренията си да създаде Въоръжени сили в щата. Идеята бе подкрепена и от президента на страната Жовнел Моиз. Противниците на новосформираната армия обаче изтъкват, че въоръжените сили ще се окажат допълнителна тежест върху националния бюджет, и който и без това в момента липсват достатъчно средства за предоставянето на образование и здравеопазване, както и за заплатите на националната полиция.

Армията на Хаити, която винаги се е месила в политиката на страната, бе разпусната през 1995 година от предишния президент Жан-Бертран Аристид в резултат на военен преврат. Оттогава за безопасността на Хаити се грижи националната полиция, която в момента наброява 15 000 човека.

Хаити, с население от около 10,6 милиона души, е най-бедната държава в Западното полукълбо. През 2010 г. страната става жертва на опустошителното земетресение, при което загинаха повече от 220 хиляди души. Още същата година Хаити бе ударен от епидемия от холера.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"