След победата на крайната десница: Политическото бъдеще на Австрия остава във въздуха

Противоречивият лидер Хеберт Кикл изведе австрийската "Партия на свободата" до тясна победа и сега е изправен пред предизвикателството да намери коалиционен партньор, който би бил готов да работи с него.

Крайнодясната "Партия на свободата" (FPÖ) влезе в историята, след като спечели с малко общите избори в Австрия с 29% от гласовете, което ги направи доминираща партия за първи път в историята им след Втората световна война.

Те обаче са изправени пред предизвикателства по пътя към формирането на коалиция, тъй като другите основни партии в Австрия изключиха възможността да работят с нея и нейния противоречив лидер Хеберт Кикъл.

FPÖ може дори да се окаже изключена от правителството, ако други партии сформират коалиция, за да я блокират.

Експерти казаха, че партията успешно е успяла да се докосне до безпокойствата на австрийците като жилищното настаняване и натоварващата здравна система, често успешно обвинявайки миграцията за множество други проблеми.

„Смятам, че миграцията сама по себе си не е основният проблем. Това е може би една от най-видимите промени, затова хората се съпротивляват и реагират по-емоционално. Какви са реалните проблеми, кризата на здравната система, образованието", каза Дженгиз Гюнай, директор на Австрийския институт за международни отношения (OIIP).

Кикл критикува военната помощ, изпратена на Украйна, и предложи прекратяване на санкциите срещу Русия.

Вероятно другите четири партии, които са си осигурили места в австрийския парламент, ще търсят начини да сформират коалиция без Кикл и неговата партия.

Политическото бъдеще на Австрия остава във въздуха, тъй като петте политически партии са готови да започнат преговори за сформиране на следващия парламент.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"