Следствието прехвърли Павел Дуров в съда за разпит

Основателят на "Телеграм" Павел Дуров беше изведен от полицейския арест във Франция в сряда и прехвърлен в съда за разпит преди евентуално повдигане на обвинение, казаха прокурорите пред CNN дни след драматичния му арест на летище в Париж.

Милиардерът, роден в Русия, е напуснал службата за борба с измамите извън Париж в "нещо, което изглеждало като полицейска кола" в сряда следобед, докладва кореспондентът на CNN на място.

Парижката прокуратура потвърди, че сега Дуров ще бъде изправен пред "първоначален разпит и евентуално обвинение" в съд във френската столица.

39-годишният предприемач беше задържан на парижкото летище Бурже в събота със заповед, свързана с липсата на умереност на "Телеграм". Той беше разследван по обвинения, свързани с множество престъпления, включително твърдения, че платформата му е била съучастник в подпомагане на измамници, наркотрафиканти и хора, разпространяващи детска порнография.

Приложението на Дуров и липсата на контрол на съдържанието в него също бяха обект на проверка за използването му от терористични групи и крайнодесни екстремисти, пише CNN. 

Той беше задържан за до 96 часа, максималното време според френското законодателство, преди да му бъде повдигнато обвинение.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"