Сливенско село събира средства за първия си храм

Подновяват дарителска кампания, започнала преди 15 години

Панаретовци е именувано на първия ни дипломат в САЩ и голям дарител на българското образование проф. Стефан Панаретов

Църквата ще е с площ от близо 80 кв. м

Жителите на сливенското село Панаретовци събират средства, за да бъде изграден православен храм. От създаването на населеното място досега в него никога не е имало църква. Преди петнайсетина и повече години започнала дарителска кампания. Събрани били около 5000 лева. Но след няколко напразни първи копки до градеж така и не се стигнало, кампанията секнала, разказаха в селото. Сега идеята е възобновена и за нея работят група млади и активни хора. Председател на инициативния комитет е Весела Паскалева, известна преподавателка в Сливен.

Храмът ще носи името “Въздвижение на Св. Кръст Господен”, съобщи Паскалева. Теренът е отреден. Първоначално се е предвиждало той да бъде извън селото, но сега мястото му ще е близо до сградата на кметството. Определени са църковните настоятели. С благословията на митрополията и съдействието на Общината е даден ход на документацията за строителството. Открита е банкова сметка. Дарителската кампания е в ход. Проведен е първият благотворителен концерт в една от големите сливенски зали. Постъпленията възлизат на над 8000 лева. Предстоят и още дарителски събития.

Очакванията са, че през следващите месеци ще бъде положен първият градежен камък. С началото на градежа се очаква да бъдат привлечени още средства от спомоществователи. “Всяко населено място трябва да си има храм на вярата и на доброто”, коментира още Паскалева. На местните жители им се налага да пътуват до съседни селища или до Сливен, за да посетят църква, каза тя.

Панаретовци се намира на 15-ина км от Сливен. Основният поминък е земеделието. Населеното място е оградено от овощни градини и ниви в землище от около 10 хил. декара. Местните жители са около 300 души, включително млади семейства и хора в трудоспособна възраст, които пътуват всеки ден до града за работа.

Името си селото носи от 1934 година, съобщиха от читалището. То е именувано на две исторически личности, свързани със Сливенския край - архимандрит Панарет Хилендарски, известен деец за църковна независимост и сина му проф. Стефан Панаретов (1853 - 1931 г.), роден в Сливен възрожденец, общественик, повече от 43 години учител в Робърт колеж в Цариград, наш първи дипломат в САЩ и голям дарител на БАН и образованието в България. Името на проф. Панаретов бе извадено от праха на историята през 2010 година. Тогава по инициатива на областната администрация бе издирено гробното място на дипломата в столицата на САЩ. От тогава всяка година на датата на кончината му има свежи цветя от името на мисията ни във Вашингтон и признателните сливенци.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"