Словакия блокира Киев за НАТО (обзор)

САЩ и НАТО посяли семената на войната

Изтокът донесе свободата, казва Роберт Фицо

Лавров предупреди САЩ за “опасни последици”

Словашкият премиер Роберт Фицо обеща да блокира присъединяването на Украйна към НАТО, докато е начело на правителството, предаде европейската редакция на “Политико”.

Коментарите на Фицо рязко контрастират с позицията на Марк Рюте, новият генерален секретар на Алианса, който каза миналия четвъртък, че “Украйна е по-близо до НАТО от всякога и ще продължи по този път, докато не стане членка на блока”, посочва изданието.

Съгласно учредителния договор на НАТО от 1949 г. решенията за разширяване се вземат с “пълно единодушие”, което означава, че съпротивата на Фицо може наистина да блокира членството на Киев поне до края на настоящия мандат на словашкия лидер през 2027 г.

След като спечели преизбирането си миналата есен, Фицо отмени политиката на предишния кабинет за предоставяне на материална подкрепа на Украйна и обеща, че правителството му няма да изпрати “нито един куршум” на Киев, като същевременно се сближи с Москва.

Миналият четвъртък Фицо обеща да “направи всичко възможно за подновяване на икономическите и стандартни отношения с Русия”. По време на свое телевизионно участие в неделя Фицо отиде още по-далеч и заяви, че може да посети Москва през май догодина за 80-тата годишнина от края на Втората световна война, “стига да съм поканен”.

Говорейки на церемония по случай пристигането на съветските войски (6 октомври, 1944 г.) Фицо подчерта, че руснаците са помогнали за освобождаването от нацистите. “Свободата дойде от Изтока - нищо не може да промени тази истина”, изтъкна словашкият премиер.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви пред списание”Нюзуик”, че Съединените щати ще бъдат изправени пред “опасни последици”, ако продължат с военните си доставки за Украйна, вместо да подкрепят предложеното от Русия мирно споразумение.

Лавров посочи пред американското издание, че Кремъл предлага жизнеспособен план за прекратяване на кръвопролитията и обновяване на основите на сигурността на континента. Той обвини ръководения от САЩ военен алианс НАТО, че пръв е посял семената на войната преди десетилетие и продължава да раздухва пламъците. “Русия е отворена за политико-дипломатическо уреждане, което да премахне първопричините за кризата. То трябва да има за цел да сложи край на конфликта, а не временно прекратяване на огъня”, казва дипломатът.

Забележките на Лавров идват в момент, когато руските войски напредват на фронтовете в Украйна, въпреки че силите на Киев са окупирали част от Курска област, посочва “Нюзуик”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"