Словения - замъци, великолепна природа и балкански сърца

Напоследък мястото с най-бързо растяща популярност не е столицата Любляна, а Севница - родното място на първата дама на САЩ

Словения притежава онова западно лустро, изтънченост и европейска история, които българите намират за шик. В същото време въпреки подредеността тук няма да откриете онази северна стъклена атмосфера на градове витрини, които смайват приятно, но ви припомнят, че сте прекалено далеч от дома.

Ако се вълнувате от скритите бисери в морето от туристически дестинации или имате слабост към приключенията в по-малко комерсиалните кътчета на Европа, Словения е изключително подходяща идея. Красивите и живописни планини и реки са достъпни през обграждащите ги криволичещи пътища и пътеки, има и 50-километрова брегова ивица на Адриатическо море. Можете да прекосите двумилионната държава от единия до другия край с кола само за няколко часа, но по-дългият престой би се усладил на придирчивите пътешественици.

Страната на Мелания и Жижек

Напоследък мястото с най-бързо растяща популярност не е столицата Любляна, а петхилядната Севница. През 1970 г. тук е родена бъдещата американска първа дама Мелания Тръмп. Тя е и основната причина името на страната да се споменава често в международните медии в последно време. Справедливо или не, за половин година бившият модел детронира като най-известен словенец интелектуалната суперзвезда Славой Жижек.

Сгушената в красиви зелени поля и хълмове Севница е разположена до брега на река Сава. Градът, който още изглежда учуден от туристическия поток, стичащ се към него, доскоро е бил известен главно заради величествения си замък от XVI век, издигнат върху хълм. Не в замък, а в един саниран малък и кокетен блок, боядисан в светло и оранжево, е живяла жената на Доналд Тръмп. По време на комунизма в Севница е имало много фабрики. Днес тук се произвеждат бельо, детски дрехи и мебели.

Архитектурата на столицата Любляна е смесица от австрийски и италиански стил. Градът притежава изтънчен чар и се усеща някак приятно близък. Не пропускайте да хапнете вкусен сладолед от Gelateria Romantika на Dvorni trg 1 и след това да се разходите до Люблянския замък. Там, освен че ще се потопите в историята на страната, ще научите подробности за националните традиции в направата на мед, както и за уникалния словенски сорт пчели. След това при добро време се възползвайте от възможността да се метнете на някое от туристическите корабчета, които развеждат из столицата.

Европейските Балкани

Словения е единствената от бившите югославски страни, в която преходът към независимост е преминал почти безкръвно. Ако обаче поговорите с хората и чуете оплакванията им за недостатъчната солидарност и способност за обединение, може да решите, че се намирате ако не в географските, то поне в политико-културните територии на Балканите. Което хем е така, хем не е. През по-голямата част от времето Хабсбургската империя успешно е отблъсквала набезите на османските войски. Това е лишило местното население от ориенталски манталитет. В същото време ще разпознаете у хората доста от цветните палитри на балканското сърце.

Словенците имат много, с което да се гордеят извън природата, историята и архитектурата си. С БВП на глава от населението, приближаващ 30 хил. долара, заедно с чехите те делят лидерството по висок стандарт сред бившите соцстрани. Още във времената на желязната завеса е допуснато частната инициатива да се развива, макар и в определени граници. Което прави и преходът между двете системи много по-лесен и безболезнен.

В Словения е осъществена българската лакърдиена архиутопия за “Швейцария на Балканите”. С всичките условности на това клише, разбира се. Първата - че не цялата територия на красивата страна е разположена на Балканите. И втората - че то е валидно не толкова за сиренето, развитието на финансовите услуги и социалната държава, а за отношението към референдумите и природата.

Словенците често, твърде често, според някои, се насочват към урните, за да се изкажат по чувствителни теми. Без да са лишени от популистка жар и контекст, плебисцитите не водят до прекомерните страсти и мокри сънища за политическа революция, така характерни за последния български референдум. През 2015 г. словенците отхвърлят въвеждането на еднополови бракове. Година по-рано те казват “не” и на скриването на имената в архивите на югославските тайни служби. При предишните референдуми дават мнение по семейния кодекс, закона за работа на непълно работно време, за граничен спор с Хърватия и за реформата на обществените медии.

Култ към природата

Днес природата се култивира, а туризмът я следва, наместо да се опитва да я подчини. През 2016 г. Любляна стана европейска зелена столица, а държавата бе отличена като първата страна зелена дестинация. На почит са по-скоро преживяванията и разходките в по-малки групи. Така беше и в къмпинга “Биг Бери” в района Бела Крайна до границата с Хърватия. Това място бе и сред най-приятните изненади в Словения.

Чували ли сте за концепцията “глемпинг” - съчетание между glamorous (от англ. - лъскавост, шик, обаяние) и camping (къмпинг)? Залага се на екологичната концепция за къмпинг, която се уплътнява с няколко пласта лукс, така че да стане подходяща и за туристи с по-високи изисквания. “Биг Бери” е разположен в Примостек, на самата река Колпа, върху 25 декара земя. Състои се от ограничен брой мобилни къщички, оборудвани с всички възможни удобства и комфорт - луксозни спалня и баня, стая с допълнителни легла, голяма кухня трапезария, просторна тераса с джакузи, гледащи към реката. Това, че броят гости е ограничен, подсилва усещането за разширяване на личното пространство.

В идеята за глемпинга са втъкани и по-сложни елементи. Тя включва свързаност с други компании и стимулиране на местната икономика. Храната е от близки екоферми и заведения. Гостите могат да посещават партньорски фирми. Например да дегустират вино и бира в пивоварната в Черномели, където, апропо, се произвежда и марка крафт бира за българския пазар. Има опция за рафтинг по река Колпа, разглеждане на исторически забележителности и атракциони, където ще разберете доста за миналото на региона, дегустация на различни видове олио (да, точно така!) и още доста съблазнителни варианти за уплътняване на времето.

Търсачите на силни усещания могат просто да излязат от мобилната си къщичка и да преплуват или преджапат с бутилка бира чистата и спокойна река. Като пристигнат на отсрещния бряг, вече ще са на територията на Хърватия. Остава кристално ясният спомен, че сте се забъркали в трансграничен трафик на алкохол. Не само вълнуващо, но и 100% безопасно.

Освен в Словения концепцията “Биг Бери” присъства в Румъния и Австрия. Собствениците предвиждат през 2017 г. да открият още един австрийски обект - в Залцбург. Опитите за комбиниране на луксозен и екологичен туризъм не са местен патент, но Словения дава сериозна заявка за лидерство в намирането на устойчиви решения. Специалното отношение към природата в страната е в състояние да убеди и най-големия скептик, че еко и био са много повече от модерни декламативни щампи и зад тях седи реално съдържание. През ноември в конституцията на страната бе записано, че достъпът до питейна вода е безусловно право. Това е първата членка на ЕС, която реши да предприеме подобна стъпка.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Димитър Ив. Ганев

Този уебсайт използва "бисквитки"