Смъртността от Covid-19 в Русия - по-висока от официално обявяваната

Русия е регистрирала почти два пъти повече смъртни случаи от Covid-19 през септември, в сравнение с ежедневно актуализираните числа на Министерството на здравеопазването. Това показват данни, публикувани в петък от Федералната служба за държавна статистика на страната "Росстат" и цитирани от РИА Новoсти.

Докато правителствените данни показват, че около 24 000 души са починали след заразяване с Covid-19 през миналия месец, най-новите статистически данни оценяват този брой на повече от 44 000.

Според статистическата служба броят на смъртните случаи все още не е достигнал месечния рекорд на Русия от над 50 000 смъртни случая от COVID през юли. 

Правителствените данни отчитат само смъртните случаи, при които вирусът е установен като основна причина за смъртта след аутопсия. „Росстат” обаче публикува данни по по-широко определение за смъртните случаи, свързани с вируса.

Русия е най-тежко засегнатата от пандемията страна в Европа, като властите се борят да противодействат на широко разпространените антиваксърски настроения. Въпреки призивите на президента Владимир Путин и широкото разпространение на местната ваксина „Спутник V“, само 32% от руснаците са напълно ваксинирани.

В четвъртък в Москва за 11 дни бяха преустановени неосновните услуги, тъй като страната се бори с рекордно високата вълна от заразени. В петък в Русия бяха регистрирани 1163 смъртни случая, причинени от коронавируса. Путин нареди от събота в цялата страна да бъде обявена седмица на платен отпуск в опит да се ограничи разпространението.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"