Смъртта на Филипин или фалитът на Франция

 

Гняв срещу затъналите в неведение полиция и правосъдие

Момичето бе насилено и убито насред Париж от мароканец-рецидивист, ама на свобода

Десницата иска драконовски мерки срещу нелегалните мигранти, левицата - още умува

В петък 3000 души присъстваха  в катедралата „Сен Луи“ на парижкото предградие Версай на траурната церемония по погребението на деветнайсетгодишната студентка по икономика и финанси Филипин Льо Ноар дьо Карлан. Тя бе изнасилена и убита седмица по-рано на един от входовете на Булонския лес в централната част на френската столица от 23 годишния мароканец Таха О. Той бил осъден през 2019 г. на 7 г. решетки за изнасилване, но влязъл в затвора през 2022 г. и бил пуснат на свобода на миналия 3-ти септември.

Ден преди погребението авторитетният всекидневник „Льо Фигаро“ написа в заглавието на уводната си статия, посветена на трагичната смърт на девойката, че кончината й „олицетворява фалита на френската държава“. Доколкото до нея, до Франция, тя цяла седмица бе в плен на невиждани емоции заради убийството на Филипин. Чувствата на гняв бяха насочени първо срещу затъналите в неведение полиция и правосъдие, след това срещу мигрантите и по-специално нелегалните сред тях, а накрая срещу политическата класа.

Но да караме подред - момичето е видяно за последен път миналия петък след обяд и по-точно към 14 часа в столовата на намиращия се в западната част на столицата и непосредствено до парка „Булонски лес“ университет „Пари-Дофин“. Той подслонява един от най-добрите икономически факултети на Франция и Европа, като там учела вече трета година Филипин. В злощастния петък тя била мярната волна и радостна в розова тениска, светлосини дънки, розово-бяла вълнена жилетка, със сива раница и бели маратонки. Живеела с колежка в малък апартамент на булевард „Лан“, недалеч от факултета, до който ходела често пеша, минавайки през парка, както на отиване, така и на връщане, защото обичала разходките из природата. 

Вечерта в петък родителите й я чакали да се върне за уикенда в дома им на намиращото се на няма и час път с влак от Париж сателитно градче Монтини-льо-Брьотоньо. Учудени, че не си идва, към 20 часа майка й и баща й позвънили няколко пъти на нейния мобилен  телефон, но тя не отговаряла. Мълчанието естествено ги разтревожило, тъй като винаги им се обаждала, ако не може да се върне вкъщи поради някаква причина. И в 23 часа родителите отиват в местното полицейско урравление, но дежурното ченге не задейства процедурата „Обезпокоително изчезване“, както е редно, а съветва родителите да се приберат, тъй като дъщеря им сигурно някъде се весели и ще я видят най-късно призори.

Няколко часа по-късно обаче сестрата на Филипин се вдига на крак и отива сама в най-близкия полицейски участък на Париж - този в неговия 16-ти район, там среща разбиране и издирването започва. Още в ранни зори в събота обявата за изчезналата девойка е разлепена в квартала около университета с уточненията: кестенява коса, сини очи, височина 1,60 м, родена на 10 октомври 2004 г. В издирването се включват студенти, обикновени граждани, полицаи, пожарникари - всички започват да тарашат наред Булонския лес и кварталите около него. Няколко часа по-късно, в събота следобед, човек, който се е включил в претърсването на района, вижда точно до входа на парка откъм булевард „Шантьомес“ полузаровен труп със стърчаща от земята ръка.

По-късно съдебните лекари ще говорят за смърт от задушаване след изнасилване, а междувременно започва издирването на убиеца. Продължилото часове изучаване на записите на камерите за контрол на района „разконспирира“ мъж с ръст около 1,80 м, с маска на лицето, с конска опашка и с... тояга в ръка! Рещаващи за положителния изход от търсенето са кадри, запечатани в паметта на охранителната инсталация на близка банка, от чиито банкомат блуждаещият из махалата странник изтеглил пари с дебитната карта на жертвата. Взета е и проба от следите на ДНК по нейното тяло и тогава разследващите правят извода, че извършителят на жестокото убийство най-вероятно е лицето Таха О., което фигурирало в полицейските архиви, защото през 2019 г. било изнасилил жена в друг район на Париж.

Убиецът, все още предполагаем до ефективна присъда, е открит благодарение на неговия мобилния  телефон, който той не се сетил да загаси докато бяга към Алпите в източната част на Хексагона. За малко агентите да го заловят в град Анеси, близо до Швейцария, но той успява да  им се изплъзне. В крайна сметка е арестуван на гарата в Женева и тогава се отприщва фазата на масовото възмущение и политическите спорове.

Защото се оказва, че Таха О. е млад мароканец, който влиза във Франция през 2017 г. с туристическа виза. Никога обаче не се връща в родината си и следователно остава на френска земя като необезпокояван от властите нелегален имигрант, който след две години извършва споменатото изнасилване и е осъден на 7 години решетки. Заради проточилия се процес и други съдебни неразбории влиза в затвора чак през март 2022 г., но през юни 2024 г. на практика е помилван, тъй като е преместен в център с изключително лек режим за изчакване на репатриране в Мароко. Връчена му е нарочна заповед за експулсиране, която според френските медии често не се изпълнява поради различни бюрократични препятствия, включително липса на сътрудничество от приемащата страна.

След три напразни опита на френските власти да получат разрешение от Мароко за извършване на експулсирането, поради изтичане на срока за задържане в центъра за бежанци на 3 септември предполагаемият убиец е освободен с уговорката да остане под съдебен надзор. На 4 септември Франция най-накрая получава разрешителното от Рабат, но Таха О. вече е безследно изчезнал. Като се появява пак на хоризонта две седмици по-късно, в петък, 20 септември, за да убие Филипин в Булонския лес. По ирония на съдбата, само няколко дни по-рано, на 16 септември, в Париж започна процесът срещу 26 годишната алжирка Дабия Б., която също е била със заповед за експулсиране, когато през октомври 2022 г. примамва 12 годишно момиченце-французойче, отвежда го в апартамента на сестра си, изнасилва го и го убива...

Цяла седмица протестите на мобилизиралите се французи не престанаха, а взетите на прицел полиция, правосъдие и висши управници, включително президента Еманюел Макрон и новият премиер Мишел Барние, преминаха на „оправдателно-обещаващ люти мерки режим“.

Преди да обяви в уводната си статия фалита на Франция „Льо Фигаро“ пък написа, че смъртта на Филипин повдига най-вече въпроса за отговорността на политическата класа. „Имаме нужда от електрически шок в президентския дворец „Елизе“, в правителствения „Матиньон“ и в цялото общество - подчерта парижкият печатен „гранд“, - защото в противен случай ще има други жертви, а общественото мнение, обзето от безплодно възмущение, неизбежно ще се поддаде на фаталното изкушение на отмъщението.“ За безмилостни мерки срещу нелегалните мигранти се обявиха лидерите на френската десница, докато тези на левицата започна да умуват върху въпроса дали да се узакони присъствието във Франция на пришълците или не?!

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Румен Михайлов

Този уебсайт използва "бисквитки"