Смятат камерите в училищата за вота

ЦИК чака експерти за проверка на седем машини

Министерски съвет решава колко устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане трябва да купи

Може да предават и чрез Viber

Специална комисия трябва да пресметнe колко видеокамери има в училищата и след това да пресметне колко още ще са необходими за предстоящите извънредни парламентарни избори. Секциите в страната и извън нея са около 13 000.

Паследните промени в Изборния кодекс предвиждат видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден. В кодекса е записано, че Централната избирателна комисия (ЦИК) определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяването на гласовете, а Министерският съвет извършва техническото обезпечаване на видеонаблюдението. От ЦИК коментираха пред “Труд news”, че само до преди няколко дни имали надежда, че ще се състави редовно правителство. Признаха и че по темата за видеонаблюдението все още няма конкретика. Задължение на комисията е да напише правила за видеозаснемането и наблюдението.

Още при обсъждането в парламента депутатите казаха, че има няколко варианта. Първият е изображенията на камерите в секцията, където се броят бюлетините да се излъчват на монитор в друго помещение. Друг вариант е видеоизлъчване в реално време чрез пренасяне на сигнала чрез Viber, Мessanger, Skype и др., при което се използват мобилните телефони на членове на изборната комисия.

От ЦИК трябва да предвидят и какво ще се прави, в случай на техническа повреда - ще се преустановява ли броенето на бюлетините до отстраняване на проблема или ще бъде осигурен алтернативен начин за пряка видимост, както и какъв ще е този начин. Отговор на всички въпроси трябва да има най-късно до края на месеца.

Все още няма решение и какви експерти освен тези на ДАНС ще извършват проверка на седемте машини, при които бе засечено разминаване между контролните разписки и машинните протоколи. На днешното заседание на ЦИК се очаквала по-голяма яснота. Преди седмица от комисията изпратиха поредните писма до БАН и няколко университета с молба да получат експертна помощ от IT експерти, които не са имали отношение към технически проблеми, свързани с предишни избори.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"