Сондаж на „Галъп": ГЕРБ-СДС - 25,2%, битката е за второ и трето място

Ако изборите бяха в началото на август, резултатите вероятно биха били следните: ГЕРБ-СДС биха имали 25,2% от гласовете, ПП-ДБ – 15,2%, ДПС – 14,5%, „Възраждане“ – 14,2%. 

Това показват данните от сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българската национална телевизия. Той обхваща 802 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю „лице в лице“ с таблети между 1 и 9 август. Сондажът не е прогноза за изборен резултат, а моментна снимка към началото на месец август, уточняват от агенцията.

На този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ, трето или четвърто място, коментират авторите на изследването. Неяснотата на явяване при различните формации и разпадните процеси допълнително затрудняват картината и показват известно цялостно разколебаване в електоралния корпус на ДПС.

БСП биха имали 7,3%, като и при тях не е ясно дали и как ще се отразят процесите на вътрешни противоречия, както и на външна консолидация. Експериментът с шоукарта показва, че ново обединение не повлиява чувствително на потенциални резултати.

ИТН имат към този момент 6,2%. На сравнително удобна позиция за атака на „летвата“ са „Величие“ с 3,6%, които претърпяват видима щета от ситуацията, както и МЕЧ с 3,4%, които пък явно укрепват.

Не е възможно към август да се каже коя формация се представя по-добре, а и е сложно да се калкулира разломът в средите на „Величие“. Директен въпрос показва, че потенциалът около Михайлов е по-висок от този при Марков.

Сигурността на гласуване за Народното събрание е 28,4%, според декларациите на респондентите. От всички гласуващи 2,5% се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"