Социалисти искат отлагане на конгреса заради COVID-19

Шефът на РЗИ-София: Зависи как ще се развие обстановката

Крум Зарков се изправя срещу Нинова

Бивш фактор на “Позитано” 20: Епидемията в служба на партията!

Структури на БСП се обявиха за отлагането на конгреса, който трябва да се проведе тази събота, научи “Труд”. Мотивът е епидемичната обстановка и опасността от зарази от събирането на 1000 делегати в едно затворено пространство.

“В пленарната зала са 240 души, а вижте колко са заразените”- коментираха социалисти.

Шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев обясни ва “Труд”, че всичко зависи от това как ще се развие епидемичната обстановка тази седмица. “Ще се вземе решение от това как ще се развият нещата”, заяви Пенчев.

“Разбира се, че трябва да се отложи. Но се съмнявам” каза бившият член на ръководството на БСП Атанас Мерджанов. И бившият зам.-председател Димитър Дъбов обяви, че форумът трябва да бъде отложен.

Според бивш висш фактор на “Позитано” 20 нещата са в ръцете на много близкия до Корнелия Нинова пловдивски социалист Георги Йорданов, зам.-министър на здравеопазването, който отговаря за РЗИ-тата в страната. “Каквото каже той, това ще стане”, каза нашият събеседник и добави, че е напълно възможно епидемията да бъде в служба на партията.

Според него Георги Йорданов е наредил на РЗИ-Плевен да не разреши провеждането на Националното младежко съвещание на БСП в града в събота.

При всички положения ще има хора, които посрещат с усмивка тази новина за отпадане на събитието и се надяваме те да не са били негови подстрекатели”, пише на страницата във фейсбук на Младежкото обединение в Плевен.

Дневният ред на конгреса включва доклад за изборите и анализ на организационното състояние на партията, както и определяне на мерки за развитието є. Форумът трябва да констатира прекратяването на правомощията на председателя на БСП и да стартира кампания за пряк вътрешнопартиен избор на лидер.

Засега заявка, че ще се кандидатира за лидер на партията е дал само Крум Зарков, който се очаква да е и единственият конкурент на Нинова за поста.

Вицепрезидентът и Сергей Станишев срещу Нинова заради в. “Дума”

„Позитано“ 20 чисти неудобните и от „Дума“

Станишев: Вестникът не е на ръководството, а на левите хора в България

Вицепрезидентът Илияна Йотова и президентът на ПЕС Сергей Станишев, бивш лидер на БСП, излязоха с остри позиции във фейсбук срещу уволнението на журналистките от в. “Дума” Велиана Христова и Велислава Дърева.

Според Йотова вестникът е изтърпял много несгоди, дори Иван Костов не е успял да го спре преди 25 години. “Знаехме, че без “Дума” няма БСП”, твърди вицепрезидентът. Тя припомня, че соцорганът е оцелял напук на политически опоненти и зложелатели. “Оцеля благодарение на журналистите, които “воюват” за обикновения човек. Хора, които дори в най-трудни моменти не си позволяват да коленичат пред силните на деня! Надявам се решението да бъде преосмислено, казва накрая Илияна Йотова.

“Дума” никога не е принадлежал на ръководството, още по-малко на лидера на БСП, а на социалистите и левите хора в България, пишат евродепутатите от БСП на страницата на президента на ПЕС Сергей Станишев. Досега никое ръководство на БСП не е посягало на редакционната свобода на журналистите в левия вестник, припомнят те. Според тях “унизителното отношение, за което алармираха журналистите от левия вестник, съвпада и с унизителните изборни резултати на БСП на последните три парламентарни вота”.

Червено нашествие в земеделското министерството 

Нинова набута протежетата си във властта

Кирил Добрев: Тя плаща, за да си осигури оставането на поста

“С назначенията в държавната власт Нинова плаща, за да си осигури подкрепа и оставането на поста в БСП. Ако не е председател на партията, тя ще загуби легитимацията си и за оставане в държавната власт. Затова оставането є начело на БСП е на всяка цена”.

Това заяви пред “Свободна Европа” изключеният от БСП бивш втори човек в нея Кирил Добрев.

Да започнем от заместниците на Нинова в Изпълнителното бюро. Те вече са фактори в 47-то НС. Кристиян Вигенин стана заместник-председател на Народното събрание, Ирена Анастасова оглави образователната комисия, а Атанас Зафиров - комисията по отбрана.

Но това не е всичко. С постове са се сдобили почти всички останали членове на ИБ. Двама от тях станаха министри - Георги Гьоков - на социалното министерство, а Христо Проданов стана министър на туризма.

Истинско червено нашествие стана в министерството на земеделието. Министърът-социалист Иван Иванов се сдоби с двама съпартийци като заместници - Стефан Бурджев и бившият евродепутат Момчил Неков.

Близкият до Нинова Георги Йорданов, също член на тясното ръководство на БСП, стана заместник-министър на здравеопазването. Още двама членове на ИБ пък бяха назначени за областни управители - Стойко Танков на Бургас и също така невлезлият в парламента Емил Хумчев - на Смолян.

Освен членове на Изпълнителното бюро, нови постове са получили и други, редови социалисти, близки до Нинова. Бившият депутат Тодор Байчев е парламентарен секретар на Министерството на земеделието - още един социалист в това ведомство, а Стоян Мирчев пък е шеф на кабинета на социалния министър Гьоков.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"