Социалният министър успокои пострадалите от пожарите: Средства има, да не се притесняват хората

Цялото правителство е ангажирано да бъдат компенсирани хората, пострадали от пожарите, обяви социалният министър Ивайло Иванов по БНТ. 1578 лева се отпускат на първо време, тази помощ  има една цел - да покрие първоначалните разходи на хората, да си купят храна, лекарства, дрехи", добави той. 

"За тази помощ са се заявили 25 пострадали, на 11 от тях тя е дадена още първия ден, а на останалите ще бъде отпусната днес", съобщи той. 

По думите му режимът за получаване на помощта бил облекчен, най-вече за хората в с. Отец Паисиево, защото те не били с адресна регистрация там, тъй като мястото е вилна зона. 

65 са пострадалите от пожарите къщи, част от тях са необитаеми и не са се явили собственици, каза министърът, попитан защо само 25 души са поискали помощ. 

Вторият етап на помощта ще е сумата от 2500 лева, тя ще бъде за обзавеждане, бяла и черна техника, съобщи още министърът. "Социално подпомагане" ще помогне на хората да си попълнят документите, добави той.

По думите му не се притесняват от сроковете, имало осигурени необходимите средства. "Въпрос на организация е и от общините, но с наша помощ ще стане максимално бързо", успокои той. 

"Сумата 1578 лв. е получена от хората, а за тази от 2500 лв. ще бъдат изпратени заявките другата седмица и до две седмици ще ги одобрим. За възстановяването на къщите трябва да се направи оценка, средства има, хората да не се притесняват", обясни Ивайло Иванов. 

Според него унищожените документи можело много бързо да се възстановят, и сумата от 1578 лв. била с тази цел. "Все пак това са малки населени места, не мисля, че е проблем да се издадат документите", обобщи министърът.

По думите му в момента няма бедстващи граждани. 

По отношение на предложението хората да се настанят в хотели, на първо време те можели да останат там три месеца, а сумата била същата, която се отпускала на бежанците от Украйна. По думите му в момента нямало проблем с плащането на хотелите. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"