Социално предприятие пое грижата за Римските терми във Варна

„ЕКО Център за защитена заетост“ пое почистването на Римските терми във Варна от избуели треви и бурени. Центърът е част от регистрираното в МТСП социално предприятие към „Семеен център с Мария“ ЕООД. То се занимава с отглеждане на цветя и зеленчуци, с озеленяване, аранжиране на подаръци и осигурява заетост на 16 души с множество увреждания. 

Служителите на ЕКО центъра ще косят и почистват археологическите останки на някогашните обществени бани на древния град Одесос няколко пъти месечно. След едномесечен изпитателен период те вече имат сключен договор с Регионалния исторически музей. Помагат им доброволци и наставници от Комплекса за социални услуги "Слънчевата къща" - гр. Варна и ЦСРИ „Чайка“.

Преди година с помощта на наставници и психолози работниците на ЕКО центъра завършиха курс за озеленители. През това време те бяха наемани да облагородяват туристически обекти в курорта Албена, в Балчик, в Кранево и във Варна, освежиха и вътрешния двор на Областната администрация.  

„Договорът с Регионалния исторически музей е само началото на един дълъг процес, в който държавни и общински структури осигуряват заетост на фирмите, наемащи представители на уязвимите групи. Имаме уверението и на Община Варна, че ще използва всички законови възможности, за да възлага поръчки на социални предприятия. Търсят се възможности този ангажимент на общините да залегне в промените на Закона за обществените поръчки, Закона за защита на конкуренцията и ЗМСМА“, коментира координаторът на фокус-точката на МТСП във Варна Калина Кънчева. Тя припомни, че Варна е градът с най-много такива регистрирани предприятия във Варна – 20.  

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"