Спад на работните места с 6 на сто за месец

Повече от половината оферти са за София, Пловдив и Варна

Кариерната платформа Job Tiger отчете 50 предложения повече в IT сектора 

Търсят хора в транспорта

Предложенията за работа през юни тази година са намалели с 6 на сто - около 3000 по-малко спрямо предходния месец май. Въпреки това те са с 1% повече спрямо същия период през 2023 година, съобщава кариерната платформа Job Tiger на база ежемесечния си анализ на обявите за свободни работни места.

Има динамика на предлагането в различните сектори, но общото ниво на предлагане се запазва почти непроменено, посочват в анализа си Job Tiger.

За пръв път от началото на годината в сектор “ИТ” - 50 предложения повече, 2% ръст. Слаб ръст, около 2 на сто или със 100 предложения за работа повече има в сектор “Логистика и транспорт”.

Умерен спад се наблюдава при обявите е регистриран в секторите “Маркетинг и реклама” - 20 предложения по-малко или 2% спад, “Счетоводство, одит, финанси” - 70 предложения по-малко или 5 на сто спад, “Административни и обслужващи дейности” - 90 предложения по-малко или 2% спад, 6 на сто спад или 150 обяви по-малко в “Здравеопазване и фармация” и в сектор “Производство” предложенията са 240 по-малко или 3 на сто спад.

Във всички водещи областни градове предложенията са намалели през юни, показва справка на Job Tiger. В София спадът е 4%, а в останалите градове спадът е - Пловдив (-6%), Варна (-12%), Бургас (-14%), Русе (-2%) и Стара Загора (-3%).

Като дялово разпределение София държи 41 на сто от обявите за работа, а в останалите градове разпределението е - Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

С 4 на сто намалява и заетостта в строителството

2100 са по-малко обявите от хотели и ресторанти

Основно спадът на предложенията за работа през месеца се дължи на секторите “Хотелиерство и ресторантьорство” - с 2100 предложения за работа по-малко и на “Търговия и продажби”, където обявите за работа са с 1000 по-малко.

Анализът на JobTiger показва, че при предлагането по сектори на годишна база се наблюдава спад в секторите “ИТ” (-20%), “Строителство” (-4%) и “Производство” (-1%).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"