Спасиха египетски лешояд край Мадарския конник

Туристи откриха млад египетски лешояд на земята в района на Мадарския конник край Шумен, а сигналът им бързо вдигна на крак спасители от Българското дружество за защита на птиците. За късмет акцията е приключила успешно, но развитието й е показателно как се действа в такива случаи. 

Младата птица стояла на земята и допускала хора близо до себе си, което е нетипично поведение за този вид. Лешоядът е бил излюпен късно и докато другите "младежи" вече са поели по дългия път към Африка, героят на тази история едва сега е направил първия си полет от гнездото. Поради силният миграционен инстинкт през този период, възрастните лешояди се случва да изоставят късно излетелите малки и да се отправят на юг. Проучванията на БДЗП показват, че такива малки имат минимални шансове за оцеляване в дивата природа и за тях е по-добре да бъдат доотгледани на затворено и освободени през следващата година.

Именно затова трима експерти от БДЗП поемат от Хасково и Добрич към Шумен и в ранните часове на следващия ден започва претърсване на гористата местност в подножието на скалите на Мадарския конник. Знаете ли какво е усещането да търсиш игла в купа сено? Точно така се почувстваха нашите колеги д-р Волен Аркумарев, Атанас Делчев и Михаил Илиев, които бяха изправени пред нелеката задача да обходят обширна и силно обрасла местност, в пресечен терен, в търсене на младата птица.

Претърсването започна от мястото, където лешояда е наблюдаван за последно предходния ден, като постепенно периметърът се разширява във всички посоки. Когато младите лешояди са стресирани, често застават неподвижно кацнали на земята или в прикритието на зеленината на някой клон, което прави откриването им още по-трудно. Възможно е дори човек да премине съвсем близо, но птицата да остане незабелязана.

В акцията с готовност се включиха и служителите на Националния историко-археологически резерват „Мадара“, които разговаряха с посетителите с надежда някой да забележи лешояда и да подаде информация. Нашият екип неуморно претърсва района повече от 9 часа. Малко преди залез слънце усилията дават резултат и младият лешояд е открит в основата на скалата сред гъстата растителност.

Той е уловен и след уведомяване на Регионалната инспекция по околна среда и води в Шумен е транспортиран до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. Там птицата е прегледана от опитните ветеринарни лекари и е установено, че няма тежки травми.

Младият египетски лешояд ще остане за доотглеждане в Спасителния център, а следващата пролет ще постъпи в „Училището за лешояди“ на БДЗП в Източни Родопи. След няколко месеца на адаптация той ще бъде освободен заедно с други млади лешояди, за да получи нов шанс за живот в дивата природа и да донесе надежда за опазването на своя вид в природата на България. У нас гнездят едва 35 двойки от световно застрашения вид, а в североизточната част на страната броят им е едва 6 и спасяването на всеки индивид има важно значение за оцеляването на вида.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"