Спасяват Байкушевата мура

За опазване и защита на едно от най-старите дървета на планетата и в България - Байкушевата мура в Пирин, усилия обединяват експерти, различни дирекции на МОСВ, концесионер и два университета.

Шефът на дирекция “Национална служба защита на природата” в екоминистерството Мирослав Калугеров и на отдел “Защитени територии” Димитър Стоев бяха на инспекция в Национален парк “Пирин”, за да ревизират документацията по контролната дейност в местността.

Във връзка с доклад за санитарното състояние на Байкушевата мура бяха набелязани мерки, които да предотвратят вредното въздействие върху уникалното дърво, което е на над 1370 години. С директора на парка Росен Баненски са определени стъпки и срокове за опазването на растението. За нуждите на проекта ще бъде търсена помощта на експерти от Лесотехническия университет и от Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Беше проверено и изпълнението по предписание на Дирекция “Национален парк “Пирин” укрепване на опасен склон на ски път №1. В района има и други участъци, създаващи опасности за посетителите на парка. В изпълнение на предписанията концесионерът на ски зоната “Юлен” АД е внесъл в МОСВ необходимата документация за следващ участък, който подлежи на укрепване.

Кръстник на вековната мурата е бащата на известния поет Никола Вапцаров - Йонко Вапцаров. Той е бил водач на експедициите на Константин Байкушев през 1909, 1914 и 1915 година. Първата експедиция в района е организирана през 1897 година от цар Фердинанд, като по това време Пирин все още е бил в пределите на Османската империя.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Светлана Василева, кореспондент на "Труд" в Благоевград

Този уебсайт използва "бисквитки"