Спасяват Бургас и Варна от воден режим

Критично е нивото на основните питейни водоизточници

Спешно изграждат аварийни деривации на язовирите “Цонево”, Порой” и “Ахелой” 

Край Шумен има 40 сондажа

Спешни мерки за спасяване на Бургас и Варна от воден режим предстои да бъдат представени тази седмица на коалиционен съвет от Министерство на околната среда и водите и НФСБ, съобщиха от политическата формация.

Според екологичния министър и експерти е необходимо спешно изграждане на аварийни деривации на яз. “Цонeво” край Долни Чифлик за резервиране на водоснабдяването на Варна, както и на яз. “Порой” и яз. “Ахелой” - деривация “Китка” за обезпечаване на водоснабдяването на Бургас и региона през следващите две години. Това са мерките, които ще бъдат дискутирани на коалиционния съвет.

Проблемите с водоснабдяването на най-големите градове по Черноморието бяха обсъдени на среща на министъра на околната среда и водите Емил Димитров с ръководството на партията НФСБ. По време на работната среща са обсъдени и проблемите с водоснабдяването на Добрич, както и с Пречиствателната станция, финансирана по Оперативна програма “Околна среда”. Коментирана е темата за критичното ниво на язовир “Камчия”, който е основен водоизточник за Варна, Бургас и редица черноморски населени места.

В неделя министър Димитров инспектира язовирите “Тича” и “Жребчево”. Той припомни, че още в началото на лятото е дал указания на местните власти в експлотационните дружества в Търговище и Шумен и за търсене на алтернативни източници, но докато Търговище вече правят стъпки в тази посока, Шумен все още не са предприели действия, въпреки наличието от десетилетия около 40 изградени сондажа, повечето от тях захранвали с питейна вода Шумен преди да започне захранването му от изградения за земеделски цели яз. “Тича”.

От римско време

Девненските извори са алтернатива

Дори язовир “Камчия” да пресъхне, Варна няма да мине на воден режим. Това декларираха няколко път от началото на годината от “ВиК”-Варна. Морската столица има резервен вариант и може изцяло да се снабдява от карстовите извори в Девня. От римско време там извират 3000 л/сек., като питейната течност няма нужда и от пречистване. В момента Варна ползва 10 процента от максималния дебит на изворите.

С по 3 млн. кубика

Източват с поливане „Тича“

147,166 млн. куб. м е наличният обем на язовир “Тича” в началото на м. септември, а полезният му обем е 107 млн. кубика. Това сочи официалната справка от МОСВ. С всеки месец водата в язовира намалява с по около 3 млн. кубика заради липсата на валежи, а за вода за пиене от него разчитат жителите на Шумен, Търговище и Велики Преслав. Шуменци негодуват, че екоминистерството позволява всеки месец от “Тича” да се подава вода за поливни нужди на земеделци. И през септември е позволено подаването на 1 млн. кубика вода, колкото и през предходните месеци. От екоминистерството посочват необходимостта да се работи по рехабилитация на налични алтернативни водоизточници.

Суша

В „Камчия“ има вода за 1 година

ВиК експерти в Бургас заявяват, че ако безводието и сушата продължат, до една- две години Бургас ще изпадне в жестока водна криза. Ще има воден режим. “Вода има за една година в язовир “Камчия”. Оттук нататък Господ да е с нас”, коментираха наши източници. Отделно от морския град, села в Старнджа и над 20 селища в Община Сунгурларе още отсега са засегнати от водната криза. В Карнобатско селата също имат проблеми с водата още от юли и са зле снабдени, пестят всяка капка.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"