„Спейс Екс“ улови ускорителя на „Старшип“

Компанията “Спейс Екс” изстреля успешно гигантската ракета “Старшип” и за първи път ускорителят успя да се приземи на роботизираните държачи, от които беше изстреляна.

Супертежкият ускорител се издигна до 76 км височина и след като се отдели от ракетата носител, плавно се върна и беше уловен от държачите на стартовата конструкция, която се намира в Бока Чика, Тексас. Това е петото изстрелване на “Старшип” и първото успешно връщане на ускорителя, като идеята е той да се използва многократно, предаде “Франс прес”.

Най-голямата и най-мощна ракета, разработвана някога, излетя в 8:25 ч. нюйоркско време. След като изстреля “Старшип” в Космоса, ускорителят Super Heavy се върна на площадката в Тексас, където се забави, докато се приземяваше. След това две “ръце”, стърчащи от кулата за изстрелване “хванаха” ускорителя, докато той се спускаше към Земята, а в центъра за управление на полетите се чуха радостни възгласи и аплодисменти.

Възстановяването на ускорителя след изстрелването е важен етап за “Спейс Екс”, тъй като ракетата се подготвя за търговски операции. “Старшип” е от решаващо значение за амбициите на изпълнителния директор на “Спейс Екс” Илън Мъск да изпрати хора на Луната и Марс.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"