Спектакълът „120 години българско цирково изкуство“ гостува във Велико Търново

Спектакълът „120 години българско цирково изкуство“ на цирк „София“ гостува от 4 до 14 май във Велико Търново. На нарочна пресконференция днес Драгомир Димитров представи част от цирковите артисти, които участват в него и издаде някои от атракциите в програмата.

Великотърновските малчугани ще могат да се порадват на камили, понита, коне, гълъби, котки и пет огромни питона. Сред питоните истински респект вдъхва 4-метровия Ахил, който бе показан на брифинга днес. 30-килограмовият питон е четиригодишен и седмично изяжда по едно зайче, разказа неговата дресьорка Маргарита Наскинова. Тя представя рисков номер, при който влиза в голяма кутия и се увива с петте питона. Опасността идва оттам, че ако Маргарита е тревожна или притеснена, питоните мигом могат да я задушат в мъртва хватка, тъй като се мобилизират при някаква тревога. Наскинова ще изведе на манежа и камили, с които пък през антракта децата могат да се снимат. Като звезда на спектакъла ще се изяви клоунът Румбата, който през последните 15 години играе под куполите на чуждестранни циркове в Австрия и Швеция. Той сподели, че скандинавските деца не са така емоционални и темпераментни като българските.

Грандиозният спектакъл е създаден послучай 120 години от създаването на българския цирк. Драганов припомни, че първият цирк в страната „Българско знаме“ е създаден от Петър Панайотов и от изцяло български артисти. В големия спектакъл освен основната трупа на цирк „София“ са привлечени и артисти, които от години играят в чужбина, като „Принцесата на цирка“ Еми Велкова, която е дъщеря на вписаната в ГИНЕС Емилия Иванова, изпълнила четворно салто, Свилен Кехайов, който дресира понита, клоунът Румбата, Леонсия Кутузова, която представя опасни въздушни атракции на отвесно въже.

Сред младите атрактивни изпълнители са трио „София“, които са репетирали цяла зима на вече поизчезналата еквилибристика на першове (метални тръби) отпреди десетилетия. Амбицията ни с този спектакъл е да представим младият български цирк в България, коментира още Драго Драганов. Сред младите циркови артисти има и такива, които не са потомствени, но любовта към това изкуство ги е довела под купола. Тази година спектакълът ще гастролира в общо 15 града на страната. Част от общините като Велико Търново, Плевен и Пловдив са отворени за цирковото изкуство и с тях имаме трайни контакти, допълни Драганов. Той подчерта, че билетите за цирка са достъпни, като билет за възрастен и дете общо струва 15 лева. Както всеки друг път и сега са осигурени безплатни посещения на деца от дневните центрове във Велико Търново, както и на пенсионери от Дома за стари хора. Общият брой на представленията в старата столица е 15, като от вторник до петък спектакълът започва от 18:30 часа, а в събота и неделя представленията са по две- от 16 и от 18:30 ч.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"