Спират далавера от гурбет зад граница

Хората няма да могат да се възползват от „френска безработица“

Взимат обезщетения от 1800 лв. и не искат да работят за малко пари

57 хил. души са се възползвали

Възможността за получаване на високи обезщетения за безработица само след няколко дни работа в чужбина ще бъде прекратена. Това ще стане с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които са предложени от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и бяха приети на първо четене от социалната комисия към парламента.

В момента хора, които са били временно на работа във Франция, в продължение на една, две, три седмици, след прекратяване на трудовия им договор и връщането им в България имат право на обезщетение за безработица по законодателството на Франция. Тъй като във Франция по документи те са били осигурявани върху високи доходи, получават много високи  обезщетения за безработица в България, в размер около 1800 лв. на месец. Има много такива случаи в Гоце Делчев, Разлог и Мадан, каза Деница Сачева. Получаването на обезщетение от 1800 лв. демотивира хората да търсят работа в България, а българските работодатели не могат да ги наемат, допълни тя. Ако човек получава 1800 лв. на месец без да работи, трябва да му предложат поне двойно, за да започне работа.

В България през миналата година 735 хил. души са ползвали обезщетения за безработица. От тях близо 57 хил. души са ползвали обезщетения след краткосрочна заетост в чужбина. Хората, които са работили в чужбина за кратко време и ползват обезщетение за безработица, са само 7,7% от общия брой на хората, които са ползвали обезщетения. Но те са получили 26,3% от общия размер на изплатените обезщетения, защото получаваните от тях суми са големи. Хората, които са работили краткосрочно в чужбина, през 2023 г. са получили общо 136 млн. лв. като обезщетения за безработица.

Предложените промени в Кодекса за социално осигуряване предвиждат размерът на обезщетението за безработица да се определя на база осигурителния доход за последните 24 месеца, дори човекът да е работил в чужбина, а не само на база на последната заплата. Така правилата за получаване на обезщетения ще бъдат еднакви за хората, работили в чужбина, и тези, които са работили само в България.

За приемането на промените се обявиха и представители на работодателите. Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че в някои райони има работни места, но няма кой да работи, защото хората се възползват от „френската безработица“.

Предупреждение на Главна инспекция по труда

 

Зачестяват измамите за работа в чужбина

Обещават високи заплати

 

От Главна инспекция по труда предупреждават за измами при намиране на работа в чужбина.

Зачестяват измамите за работа на българи в чужбина, предупреждават от Главна инспекция по труда (ГИТ). В грама от посолството ни в Стокхолм, столицата на Швеция, алармират за значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани с обещания за работа в Швеция. За зачестили измами съобщават с грама и от българското посолство в Отава, столицата на Канада. Чрез обяви в социалните мрежи измамници искат от кандидати за работа в Канада такси за различни административни дейности, но до намиране на работа и заминаване не се стига.

В грамата от посолството ни в Стокхолм пише, че безработни, най-често с нисък социален и образователен статус, пристигат в Швеция по покана на приятели или по обява в интернет с обещания за работа в строителството или за бране на плодове срещу нереално високи заплати. Пристигнали в страната те са принудени да работят при крайно тежки условия с много ниско или без заплащане.

От ГИТ напомнят на търсещите работа в чужбина, че трябва да тръгват от България с писмен документ с уговорени в него условия на труд, заплащане и работно време.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"