Спират полети от и до Милано

Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Фирми не искат да отменят продадените ваканции за май и юни

Тълкуват форсмажор ли е заразата

Заради зачестилите случаи на заразени от коронавирус в Италия до 27 март “България Ер” отменя полетите си от и до Милано. Всички пътници по анулираните полети могат да поискат пълно възстановяване на сумата за самолетните си билети, както и да променят датата си на пътуване без да плащат такса, споделиха от компанията.

До редакционното приключване на броя не получихме становища от другите две авиокомпании - “Уиз Еър” и “Райънеър”, които изпълняват полети до летище Бергамо в Милано.

Случаите на коронавируса доведоха и до паника и масови откази от екскурзии в Италия и спад на записванията за европейски ваканции. Стотици изплашени кандидат-пътешественици се опитват да си вземат обратно платените депозити за почивки и екскурзии на Ботуша. Заради вируса и предупреждението на външно министерство да се ограничат визитите до Италия част от туроператорите вече връщат парите за планираните ваканции, научи “Труд” от представители на компании, пожелали да останат анонимни. Фирмите обаче правят това доброволно, тъй като е спорно дали има законово основание за отмяна на екскурзиите, въпреки разгарящата се епидемия.

Докато за блокираните селища е ясно, че не могат да бъдат посетени, няма правни причини ваканциите до останалата част на Италия да бъдат отменени и парите на потенциалните клиенти да бъдат върнати. Повечето фирми предпочитат да откажат туровете и да се разберат със своите партньори, вместо да изнервят допълнително своите клиенти.

Има туроператори и агенти, които отказват да връщат платените депозити за ваканции, които трябва да се осъществят през май и юни, тъй като дотогава вирусът може да бъде овладян или при най-лошия сценарий кризата да се разрасне и да блокира всякакви пътувания. От Министерство на туризма не са излезли с официална информация за това как да реагират туроператорите, дали да връщат пари за предплатени ваканции. И ако отменят екскурзии и почивки за какъв период от време да е това.

Всеки ден между 1 и 4 самолета на трите авиокомпании летят от и до европейската столица на модата. В днешния ден у нас се приземиха три самолета от Милано. Общо всяка седмица според зимното разписание на летището се изпълняват 17 полета от и до града.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Наталия Малчева, Катерина Ковачева

Този уебсайт използва "бисквитки"