Спират поливането от язовир „Съединение”, проверяват замърсяване на водите

Имало зелена утайка и мирис на гнило или торови маси  

Спиране на водоподаването от търговищкия язовир „Съединение”, който се ползва за напояване, до установяване вида и характера на замърсяването, което е констатирано там. Такова предписание е издадено до „Напоителни системи“   ЕАД – клон Долен Дунав след съвместна проверка, извършена от специалисти от Басейнова дирекция, екоинспекцията в Шумен, Агенцията по околна среда, областната управа в Търговище и други.

При обход на язовира те са установили  мащабно замърсяване на водите, бреговете и язовирната стена с течна консистенция, преминаваща в твърда франция. „Констатирано е наличие на голям обем от утайки със зелен цвят. Около замърсените участъци се носи мирис на гнило или на торови маси. След оглед на бреговата ивица на язовира не са констатирани  зауствания на отпадъчни води или други преки източници на замърсяването. Източникът и произходът на замърсяването не са установени”, съобщават от Регионалната инспекция по околна среда в Шумен, в чиито обхват попада и търговищкият язовир.

Взети са били четири проби  от повърхностните води на язовира, за да бъдат анализирани  по физико-химични елементи за качество.

Разпоредено е да се предприемат незабавни действия по почистване на замърсяването. Уведомени са полицията и  Районната прокуратура в Търговище.

Чакат се резултатите от анализа на взетите проби.

 

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"