Според световен учен: Екстремното време е „лицето на климатичните промени“

Екстремното време е „лицето на климатичните промени“, заяви професор Майкъл Ман, цитиран от британския вестник The Guardian във водеща статия.

Екстремните горещи вълни и горските пожари, причиняващи опустошение по света, са "лицето на климатичните промени", заяви един от водещите световни учени по въпросите на климата, като сега въздействието на глобалното затопляне "се разиграва в реално време".

Изменението на климата отдавна се очаква да увеличи инцидентите при екстремни климатични условия и учените сега са уверени, че тези прогнози се сбъдват. Те казват, че глобалното затопляне е допринесло за опустошителните температури, които са обхванали Великобритания и Северна Европа в продължение на седмици.

Горещите вълни станаха повече от два пъти по-вероятни от изменението на климата, откри нов анализ, демонстриращ "недвусмислена" връзка.

Екстремното време е засегнало цяла Европа, от Арктическия кръг до Гърция и по целия свят, от Северна Америка до Япония. "Това е лицето на изменението на климата", казва професор Майкъл Ман от държавен университет в Пенсилвания и един от най-известните учени в света по въпросите на климата. "Ние буквално нямаше да видим тези крайности при отсъствието на климатични промени".

"Последиците от изменението на климата вече не са незначителни", каза той пред The Guardian. "Виждаме ги да се разиграват в реално време и това, което се случва това лято, е идеалният пример“.

"Виждаме, че нашите прогнози се сбъдват", каза той. "Като учен, за мен това е успокояващо, но като гражданин на планетата Земя, е много ужасно да го видим, тъй като това означава, че не сме предприели необходимите действия".

Бързият научен анализ на северноевропейската гореща вълна е извършен от Геерт Ян ван Олденбург, от Кралския метеорологичен институт в Кралство Холандия, както и от колегите в консорциума на World Weather Attribution (WWA). "Можем да видим пръстовите отпечатъци на изменението на климата по локалните крайности", каза той.

Сегашната топлинна вълна е причинена от необичайно задържане на вятъра, който обикновено води студен атлантически въздух над континента. Това остави горещ, сух въздух на място за два месеца - много по-дълго от обикновено. Спирането на ветровете в северното полукълбо е все по-тясно свързано с глобалното затопляне, по-специално с бързото затопляне на Арктика и последвалата загуба на морски лед.

Професор Ман каза, че въпроса дали изменението на климата "причинява" конкретни събития е грешен въпрос: "Съответният въпрос е:"Дали промените в климата засягат тези събития и ги правят по-крайни? "И можем да кажем с голяма увереност, че е така. "

Ман посочва, че връзката между тютюна за цигари и рака на белия дроб е статистическа, което не доказва, че всеки рак е причинен от тютюнопушенето, но епидемиолозите знаят, че тютюнопушенето значително увеличава риска. "Това е достатъчно, за да се каже, че за всички практически цели има причинно-следствена връзка между пушенето на цигари и рака на белите дробове и същото е с изменението на климата", каза Ман.

Други утвърдени учени смятат, че връзката е ясна. Сериозното изменение на климата "се разгръща пред очите ни", казва професор Роуън Сътън в Университета в Рединг. "Никой не би трябвало да е изненадан, че виждаме много сериозни горещи вълни и свързаните с тях въздействия в много части на света".

Не е твърде късно да се направят значителните съкращения на емисиите на парникови газове, каза Ман, защото въздействията се влошават постепенно с нарастването на глобалното затопляне.

„Това е като ходене в минно поле", каза той. "Така че твърдението, че е твърде късно да се направи нещо, би било като все едно да се каже:" Аз просто ще продължа да ходя ". Това би било абсурдно - обърнете курса и излезте от минното поле толкова бързо, колкото можете. Въпроса е колко по-зле може да стане“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"