Срещу 5000 лв. гаранция пуснаха шофьора, убил двама пешеходци в Бургас

5000 лева гаранция за 22-годишния шофьор на буса, който вчера уби мъж и жена в Бургас, постанови съдът, съобщи БНТ.

Живко Бъчваров е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Според обвинението той не е преценил правилно страничното разстояние при разминаване с пешеходците и ги е притиснал към паркираните неправилно върху тротоар камиони.

Днес по време на мярката в Окръжен съд - Бургас обвиняемият Живко Бъчваров запази мълчание. Прокуратурата настоя за най-тежката мярка "задържане под стража" заради реална опасност обвиняемият шофьор да се укрие. Според адвоката на шофьора Живко Бъчваров пешеходците са се движили неправилно по пътното платно и защитата настоя за по-лека мярка. Освен това ТИР-овете, в които микробусът смачка двама от тримата пешеходци, са били паркирани неправилно върху тротоар. Ден след инцидента на мястото на катастрофата в Северната промишлена зона няма нито един спрял камион.

Няколко тежкотоварни камиона са били паркирани върху тротоара вчера по време на инцидента въпреки забранителния пътен знак.

"Така, както виждате поставен знака, зоната му на действие е след него. Мястото, на което са паркирали, според разпоредбите за Движение по пътищата и подзаконовите нормативни актове, е обособено като тротоар. Периодичен контрол се осъществява от органите на "Пътна полиция" точно за това паркиране тук, до свободната безмитна зона, а вчерашните установени автомобили са били санкционирани", каза старши инспектор Константин Вангелов, "Пътна полиция" - ОДМВР-Бургас.

Днес по обяд близки на загиналите в тежката катастрофа поднесоха цветя на мястото на инцидента. И заявиха, че ще търсят справедливост.

Шофьорът на микробуса е с временно отнета шофьорска книжка. Автотехническа и съдебномедицинска експертиза предстои да уточнят дали 22-годишният шофьор е карал с превишена скорост при ограничение 50 км и дали е използвал мобилен телефон.

"Вероятно ще се наложи да бъдат изготвени и други технически експертизи. Имам предвид мобилния телефон на обвиняемия. И това е залегнало в диспозитива на обвинението, като наблюдаващият прокурор в приел, че в причинна връзка с настъпилия резултат е загубата на контрол над превозното средство", посочи Георги Чинев, окръжен прокурор на Бургас.

Ако бъде признат за виновен младежът може да получи от 5 до 15 години затвор.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"