Сръбският вътрешен министър: Операция „Буря“ е престъпление, което Бог може да прости, но сърбите не

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин каза днес, че операция "Буря", проведена от хърватската армия през 1995 година, е престъпление, което Бог може да прости, но сърбите не могат нито да простят, нито да забравят, предаде агенция Танюг.

"Бурята“ не е срам за Хърватия, тя е само продължение на срамната политика на поколения хърватски политици за унищожаване на сръбския народ, заяви Вулин.

След като Хърватия обяви независимост от Югославия през 1991 г., сърбите в страната, подкрепени от Белград, завзеха една трета от хърватската територия и създадоха самопровъзгласилата се Република Сръбска Краина.

Хърватската армия си върна по-голяма част от контролираните от сърбите земи през август 1995 г. в офанзива с кодово име операция „Буря“, която завърши с превземането на 5 август на град Книн. В Хърватия тази операция се смята за освобождаване от сръбската окупация и пети август се чества като Ден на победата.

Вулин остро осъди ООН, ЕС и Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия.

По думите му операция „Буря“ е срам за ООН, защото „прогонените сърби живееха в зони под закрилата на ООН“. Според него "Буря" е срам за ЕС, тъй като евросъюзът никога не е осъдил своята членка Хърватия за тази операция.

„Буря“ е срам и за трибунала в Хага, тъй като обяви „Буря“ за престъпление, но не осъди нито един престъпник, каза Вулин.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"