Ст. лейтенант Христо Петков: За да разузнаваш бойни отровни вещества, трябва специална екипировка и подготовка (СНИМКИ)

Специалните прибори за химическо разузнаване, както и индивидуалната екипировка, са задължителна част от оборудването при работата на войските за ядрена, химична, биологична защита и екология.

За мнозина абревиатурата ЯХБЗ („Ядрена, химична и биологична защита“) е непозната. Съкращението се използва във военната наука и означава комплекс от мерки и мероприятия за предпазване на войските, населението и народното стопанство от поражение с ядрено, химическо и биологично оръжие.

Вече няколко години ст. лейтенант Христо Петков, командир на рота за оценка, анализ и контрол в 38-и батальон за „Ядрена, химична, биологична защита и екология“ работи с тази толкова специфична материя.

- Ст. лейтенант Петков, каква е задачата на батальона?

- Задачата е да извършва специални задачи, свързани с разузнаване, обезпаразитяване и защитни превенции от бойни отровни вещества. За тази цел има специални прибори за химическо разузнаване и индивидуална защитна екипировка за химическо оръжие.

- Какво включва екипировката?

- Включва цялостен костюм с индивидуални ръкавици и ботуши. Има леко защитно облекло и тежък защитен костюм. Той се използва при по-сериозни инциденти и аварии, свързани при АЕЦ, изтичане на химически отровни вещества от складове и предприятия. Лекият костюм се използва в ежедневната ни дейност при изпълняване на специални задачи и занятия. А при пожари, в зависимост от наситеността, се използва предимно леката разновидност, за да може на военнослужещия, който го е облякъл, да му бъде по-удобно да изпълнява задълженията си. Тежкият костюм е около 15 кг, а лекият тежи около 3 кг.

Тежкият костюм е около 15 кг

- Кои са основните прибори, които носите със себе си по време на поставена задача?

- Има индивидуален дозиметър, който всеки един военнослужещ държи в себе си при изпълнение на задача. Той измерва радиационния фон около нас и погълнатата доза от самия военнослужещ. 

Ако има завишаване в радиационния фон, той със звуков индикатор алармира, че трябва да се оттеглим от зоната. Този дозиметър е закачен на тежкия костюм. Кислородната бутилка и защитната маска вървят заедно с костюма. Тежкият костюм е силно гумиран, вътре има охлаждане, което позволява на военнослужещия, при високи температури, да изкарва повече време. 

- Имате и специална раница. Какво оборудване има в нея?

- Има прибори за извършване на пробовземане – различни контейнери, спринцовки, чукчета. Може да се извършат проби на почти всякакъв вид повърхности – на вода, например, за да видим дали е замърсена. След като се направи анализ на пробата, може да се установи дали тя е питейна или може да се използва само за битови нужди, как може да разполагаме с нея – дали почвата я заразява или въздухът е заразен, цялостни проби. В лаборатория химици извършват самия анализ на пробите.

- Правите ли т. нар. „сухи тренировки“?

- Разбира се. В батальона ни ежедневно извършваме специални занятия по специална подготовка, както комплексни занятия с други родове войски и международни такива с други химически войски от държави от ЕС. Трупаме опит, ние черпим от тях, те от нас, за да си бъдем взаимно полезни. 

- Какво включва работата на терен?

- Когато има инцидент и възникнала ситуация, в която трябва да вземем участие, получаваме „бойно разпореждане“, в което е описано къде трябва да се явим и какво трябва да имаме в себе си. Нещата, които са с нас навсякъде са – индивидуални защитни облекла, маски и прибори. Има три вида прибора. Единият е за химическо разузнаване, а другите два са за радио-активно разузнаване. Те винаги са с нас и са оборудване в машината, която също е за химическо разузнаване, монтирана е на специален автомобил.  

Специално оборудван автомобил

- Работата на терен има своята последователност, при която се спазват стриктни правила. Какви са те?

- На място отиваме с необходимата техника. Един от приборите е за измерване на радиационния фон. Влизаме в заразената зона и правим измерването. След това, чрез пулта, който е поставен в машината и флагозабивач, който се намира в задната част на специалния автомобил и е с нас на терен, се маркира заразената зона със степента на радиация и какво вещество сме намерили чрез прибора, за да може да обозначим за следващите колеги, които влизат след нас докъде може да влязат и какво да очакват. 

- Притиска ли Ви ресурсът „време“?

- Да, притиска ни, защото има определено време, в което може да прекараме в заразената зона, дори с оборудването, което имаме. За тежкия костюм е до 30 минути, а с лекия е по-малко. 

- Ако за тези 30 минути не успеете да приключите с дадената задача, какво следва?

- Ако до 30-ата минута задачата не е изпълнена в пълен обем, тогава текущият военнослужещ, който е вътре, излиза и го чака следващ колега. Така постоянно става ротация, докато не се изпълни задачата. 

- Кога една задача е успешно изпълнена?

- Когато вече сме открили, какво е бойното отровно вещество, чрез което е извършено замърсяване и сме предприели действия за неговото обезпаразитяване, както и сме направили повторно измерване, с цел да видим дали все още има заразена зона. В момента, когато приборите ни отчетат, че вече няма такава текуща зона, то тогава една задача е успешна.

TRUD_VERSION_AMP:16//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"