„Стад дьо Франс” не стана „Парк де Пренс”, разбиха ни с 4:1

Надеждите се изпариха!

"Стад дьо Франс" не е "Парк де Пренс". 17 ноември 1993 година не е 7 октомври 2016 година. Емил Костадинов се извини на французите за двата си феноменални гола. Те му отвърнаха с лекция по футбол и победа с 4:1.

Арената "Стад дьо Франс" бе създадена след кошмара от 1993-а, видя световна титла пет години по-късно. Има една огромна разлика - Франция и България са се отдалечили на светлинни години по класа. Дори дузпата, която Михаил Александров вкара в 6-ата минута, по никакъв начин не "оскуба петлите". Напротив - на терена французите нито за миг не се съмняваха, че ще спечелят световната квалификация.

В дебюта си героят от "Парк де Пренс" Петър Хубчев няма от какво да се срамува. Отборът му опитваше да играе стабилно в защита и хапливо в нападение. Но атаката на България не бе Емил Костадинов - Христо Стоичков - Любослав Пенев. Истината на "Стад де Франс" лъсна с пълна сила - България не е класен отбор.

За три минути Кевин Гамейро изравни резултата след виртуозна контраатака. Димитри Пайе набързо направи 2:1. А дебютантът Димитър Пиргов подари един от най-лесните голове в кариерата на Антоан Гризман до края на първото полувреме.

След почивката трагедията беше повече от пълна. 80 000 зрители гледаха рецитал по френски и реванш срещу България. А вторият гол на Кевин Гамейро е най-малкото, с което националите си тръгват от Париж.

Трудно можем да очакваме нещо от този национален отбор. Особено след онова 4:3 над Люксембург, след което се гордеехме, че сме... първи в групата. Сега ни остава да се радваме, че... играта не била толкова слаба. Като за четири гола в нашата врата. Истината е, че българският футбол няма никаква класа и на никого не му пука за това.

Сега ни предстои гостуване на Швеция в понеделник, а оттам спомените са черни дори с най-силното поколение на футбола ни. Всичко друго освен загуба ще е равносилно на сензация.

А "Парк де Пренс" не бе чак толкова отдавна. Тогава пак бяха световни квалификации, пак бяхме в група с Франция и Швеция. Но бяхме световна сила. Сега сме футболно джудже. От най-малките.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Боян Бойчев

Този уебсайт използва "бисквитки"