Старозагорската опера представя "Ловци на бисери" на Царевец

Държавна опера Стара Загора на 27 юли ще представи на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“  2024 операта „Ловци на бисери“ от Жорж Бизе. Спектакълът ще е от 21,00 ч. на откритата сцена в крепостта Царевец във Велико Търново.

Режисьорът Славчо Николов определя своята най-нова постановка на вълнуващото заглавие от съкровищницата на френската класика като красива източна приказка. В тандем с художника-дизайнер Гендони режисьорът залага на приказна визия и драматичен разказ със сложни човешки взаимоотношения, който разтърсва и предизвиква буря от емоции с мелодичната и затрогваща музика на младия Бизе. Музика, която завладява и докосва.

Композиторът Жорж Бизе написва своята опера „Ловци на бисери” на 24 години и още преди да навърши 25 – се състои премиерата /1863, Театър Лирик-Париж/ и това е първата поставена на сцена опера на Бизе. Специалистите смятат, че творбата е до известна степен стъпало към неговата брилянтна „Кармен”. 

Сюжетът разказва за съперничеството  между двама приятели, ловци на бисери Зурга и Надир, които са влюбени в красивата Лейла. Развива се на фона на екзотичните пейзажи на остров Цейлон /Шри Ланка/. И Лейла ще трябва да направи много по-труден избор: между дълга и любовта. Както в повечето романтични истории, любовта  побеждава.

В ролята на Лейла на Царевец зрителите ще видят Емилия Терзиева. Румънският тенор Андрей Фермешану ще се превъплъти в Надир, Валери Турманов ще е Зурга, а Нурабад ще бъде Евгений Арабаджиев. В спектакъла участва оркестър, хор и  балет на Държавна опера-Стара Загора, а диригент ще е маестро Владимир Бошнаков.

След края на спектакъла, като комплимент за публиката, ще бъде излъчено аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“            
Фестивал „Сцена на вековете“ 2024 продължава на 3 август със зрелищния спектакъл „Огънят на Анадола“ от 21,00 ч. в Летния театър. Следва операта „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер на Театрално-продуцентски център-Варна (2 септември) и мюзикъла „Здравей, как си приятелю“ на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ (4 септември). Двете заглавия ще бъдат представени на сцената на МДТ „Константин Кисимов“. 

Продължава и съпътстващата фестивална програма в Летния театър на Старата столица с концертите “The вest оf Васил Петров ” (12 август), "Вкусът на времето" - 80 години Кирил Маричков на група „Фондацията“ и Оркестър на Държавна опера Пловдив (6 септември) и “Liveдn Broadway” на Рафи Бохосян и Русенската опера (11 септември).

Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния  исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Музикалният форум е под патронажа на Министество на културата и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2024-2025.  
Билети за всички заглавия се предлагат в мрежата на Ивентим и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"